”Myt att stekt mat orsakar hjärtsjukdomar”

Medelhavskost förlänger livet. En studie, som publicerats i British Medical Journal, finner inget samband mellan konsumtionen av stekt mat och förekomsten av allvarliga hjärtsjukdomar. I alla fall i Spanien där studien gjorts på över 40 000 personer.

Under strecket
SvD
Publicerad
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Annons
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat om flera studier som visar att medelhavskost med mycket olivolja, bladgrönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter påverkar hälsan på ett positivt sätt.

Nu visar en ny
spansk studie att ett stort intag av oliv- och solrosolja påverkar sambandet mellan stekt, friterad mat och hjärtsjukdom. Att tillaga maten med oliv- och solrosolja minskar sannolikheten att insjukna i kranskärlsjukdom, till exempel hjärtinfarkt eller kärlkramp.

Studien som startades i början av 90-talet inleddes med att 40 757 personer i åldrar från 29 upp till 69 tillfrågades hur ofta de äter stekt mat, antingen hemma eller ute. Forskarna försökte då utröna om de som äter stekt friterad mat regelbundet löper större risk att drabbas av kranskärlssjukdom.

Annons
Annons

Deltagarna delades in i fyra grupper, från lägsta födointag av stekt, friterad mat till högsta. Då fann de ingen signifikant skillnad i hjärtsjukdom mellan grupperna. 606 fall av hjärtsjukdom upptäcktes och de fanns spridda i alla de fyra grupperna.

Slutsatsen som forskarna drog är att i Spanien, ett Medelhavsland där oliv- eller solrosolja används i stor utsträckning, var konsumtionen av stekt mat inte associerad med kranskärlssjukdom.

I en kommentar till
resultaten i British Medical Journal säger professor Michael Leitzmann vid universitetet i Regensburg i Tyskland att två andra studier – en från Costa Rica och en annan av ett internationellt team – också misslyckats med att hitta starka bevis för en koppling.

– Sammantaget är det en myt att stekt mat i allmänhet är dåligt för hjärtat och något som inte stöds av tillgängliga bevis, säger Michael Leitzmann, till tidningen
The Telegraph.

– Men det betyder inte att täta måltider med ”fish and chips” inte kommer att ha några konsekvenser för hälsan. Stekt mat innehåller mer kalorier som relateras till högt blodtryck och fetma, säger Michael Leitzmann.

Författarna till den spanska studien menar att slutsatserna egentligen kunde dras till andra Medelhavsländer med liknande dieter, där människor tenderade att steka med oliv- och solrosolja.

Mat från snabbtmatställen med typiskt amerikanskt snitt är annorlunda, intygar forskarna, eftersom dessa tenderas att kokas i oljor med högre halt av transfetter, samt innehåller mer salt, vilket kan ge högt blodtryck.

– Vi kan med denna studie rekommendera att byta ut mättat fett som smör, ister eller palmolja till omättade fetter för att hålla kolesterolnivån nere. En väl balanserad kost med mycket frukt och grönsaker och bara en liten del av fettrik mat är bäst för ett friskt hjärta, säger Victoria Taylor, dietist på British Heart Foundation.

SvD.se

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons