Annons

Myt att kristendomen byggt Sverige

KRISTENDOM I SKOLAN Svenska värderingar har inte formats tack vare kristendomen, utan trots den. När utbildningsministern hävdar motsatsen är han historielös, skriver Christer ­Sturmark, Morgan Johansson, P C Jersild och Olle Häggström.

Publicerad

Den första april skall Skolverket lämna över förslag på nya kursplaner för grundskolans ämnen till regeringen. En av de föreslagna kursplanerna har skapat fler reaktioner än alla de andra tillsammans, nämligen den i ämnet religionskunskap. Vissa kristna tidningar driver en kampanj där de uppmanar allmänheten att skriva protestbrev till Skolverket. Orsaken är att i den nya kursplanen har kristendomen inte längre en särställning bland religionerna, och eleverna ska enligt förslaget också bibringas kunskaper om sekulära livsåskådningar som humanismen.

Skolverkets förslag speglar på ett bra sätt vårt land idag. Sverige är ett mångkulturellt samhälle där många olika livsåskådningar samexisterar. Både de som inkluderar en eller flera gudar (kristendom, judendom, islam, hinduism med flera) och de som exkluderar gudar, som den sekulära humanismen.

Annons
Annons
Annons