Mystiska vapen- skador i Gaza

Läkarna i Gaza är vana vid krigsskador. Men under sommarens israeliska offensiv fick de se patienter drabbas av ett tidigare okänt sjukdomsförlopp med skador som snabbt kunde bli dödliga. Misstanken växte om att skadorna orsakats av ett nytt vapen, som sprider giftig tungmetall i splitter som är så mikroskopiskt att det inte syns på röntgen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Läkarna på Shifa-sjukhuset i Gaza blev förbluffade när de i somras fick patienter som hade relativt små yttre skador men som plötsligt utvecklade svåra skador på inre organ, ett sjukdomsförlopp som i många fall blev dödligt ifall inte läkarna snabbt amputerade angripna kroppsdelar.

Upptäckten gjordes i juli, när israelisk militär gick till offensiv mot Gaza som ett svar på kidnappningen av en israelisk soldat. EU-diplomater och FN-personal i Mellanöstern har informerats om sjukdomsförloppet, liksom den israeliska frivilligorganisationen Läkare för mänskliga rättigheter. Den italienska tv-kanalen Rai24 News har i ett undersökande reportage belyst de svårförklarliga skadorna.

Annons
Annons
Annons