Mystisk byggboom på Stockholms skyltar

En holk. Faktiskt.
En holk. Faktiskt.
Under strecket
Publicerad
Annons

Det var skotthålet i pannan som klargjorde vad det var fråga om.
Ansiktet, som eventuellt är ett kvinnoansikte, har en mössa djupt neddragen, och mitt i mössan, mitt i pannan, sitter ett runt, svart hål. På baksidan en låda, eller snarare ett mycket litet hus, snyggt och prydligt monterat på en trafikskylt vid cykeluppfarten från Söder Mälarstrand till Munkbron.
En arbetskamrat som också hade sett damen med skotthålet antog att det var en kamouflerad övervakningskamera, av ren slentrian förmodligen, för det finns inte mycket att övervaka just där. Så hade heller inte arbetskamraten uppmärksammat de andra trafikskyltsdekorationerna i närheten, törnskatan (med en färgsättning som skulle få en levande törnskata att skämmas, men ändå en törnskata) lite närmare Munkbron, och det stiliga hackspetthuvudet på Vasabron.
Det är mycket svårare att se hålet på törnskatan och hackspetten, eftersom de är borrade i svartmålade fält, men de finns där om man tittar efter, liksom de små husen på baksidan.
Fågelholkar, alltså.

Och har man väl upptäckt en upptäcker man snabbt flera, dels därför att man börjar titta efter dem, dels därför att det kommer upp nya hela tiden. Mannen med cowboyhatten på Söder Mälarstrand kan inte ha suttit uppe många veckor, medan hackspetten har suttit på Vasabron åtminstone sedan försommaren.
Så – vem tillverkar dem? Vem sätter upp dem, och varför? Är det en person eller flera? Finns det något samband med dem som klistrar upp bilder av rådjurshuvuden på baksidan av trafikskyltar runt om i stan? Eller med dem som byggde en röd stugidyll på en klippa mitt i motorvägshelvetet vid Norra station i våras?
Och vad säger Gatu- och fastighetskontoret?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons