Annons

Khashoggi är inte vilken journalist som helst

Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på Saudiska konsulatet i Istanbul. Den 13 oktober, skulle han ha fyllt 60 år.
Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på Saudiska konsulatet i Istanbul. Den 13 oktober, skulle han ha fyllt 60 år. Foto: AP

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande engagerar hela världen och har blivit storpolitik. Nu höjer amerikanska politiker rösten för att stoppa vapenaffärer med Saudiarabien. Det gillas inte av Donald Trump.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Vad har hänt med den försvunne journalisten?

Tidigt på morgonen den 2 oktober landar ett privat jetplan på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Det har flugit från Saudiarabiens huvudstad Riyadh drygt fyra timmar tidigare. Det är ännu mörkt och flera timmar tills solen går upp.

Hatice Cengiz var Jamal Khashoggis fästmö. De planerade att gifta sig så fort de fått intyget på Khashoggis skilsmässa.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 1 av 10

En säkerhetsvakt vid entrén till det saudiska konsulatet.

Foto: Petros Giannakouris/AP Bild 2 av 10

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 10

Ett flygfoto över det saudiska konsulatet i Istanbul, som ligger i norra delen av stadsdelen Besiktas.

Foto: AP Bild 4 av 10

En av de saudiska män som anlände till Istanbul den 2 oktober är Salah Muhammad al-Tubaiqi, enligt en passagerarlista som turkiska myndigheter presenterat. Han är kriminalteknisk expert och vet allt om hur man samlar in och analyserar spår efter misstänkta brott.

Foto: AP Bild 5 av 10

I en saudisk twitter-tråd där framstående personer från Jazan-regionen lyfts fram presenteras Salah Al-Tubaigi som doktor, överste och kriminalteknisk expert vid inrikesministeriet.

Foto: AP Bild 6 av 10

Dodi Fayed, som var tillsammans med prinsessan Diana och dog tillsammans med henne i en bilkrasch 1997, var kusin till Jamal Khashoggi.

Foto: Chris Radburn/AP Bild 7 av 10

Jamal Khashoggi var först med att skriva om Usama bin Ladin, som han träffade under kriget mellan sovjetiska trupper och den afghanska mujahedinrörelsen på 1980-talet.

Bild 8 av 10

33-årige kronprinsen Mohammed bin Salman är den som i praktiken styr Saudiarabien.

Foto: Francois Mori/AP Bild 9 av 10

I en intervju säger Donald Trump att han tycker mycket tyder på att Saudiarabien ligger bakom Khashoggis försvinnande, men han vill ogärna låta bli att fortsätta sälja vapen till landet.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons