Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Ola Wenström: Mysteriet i Midlands en svårlöst fotbollsgåta

Ibland finns det en enkel förklaring på en svår situation. Mästarlaget i England till exempel har bara två problem; gör inga mål men släpper in fler än de flesta. Från och med den här helgen kan bekymren bli betydligt fler.

Leicester City är regerande Premier League-mästare men nio månader efter tidernas mest överraskande fotbollstitel är klubben i ännu en helt osannolik situation. Å ena sidan: Gruppvinnare i Champions League i höstas och ett av de 16 bästa lagen i Europa, i det slutspel som rivstartade under veckan. Å den andra: Fem raka ligaförluster, tio timmars fotbollsspelande utan ett enda gjort mål och farligt nära en historiskt svag mästarsäsong som riskerar att sluta med nedflyttning. Två problem alltså, enligt managern Claudio Ranieri, om än rätt fundamentala i ämnet fotboll. Återigen är Leicester City ett enda gigantiskt mysterium där i Midlands. Och nog finns det fotbollsgåtor att försöka förklara.

Barcelona 0–4, någon? Arsenal och Wenger 1–5, igen? Chelsea i år, jämfört med förra och förrförra säsongen?

Mina expertkompisar i tv-studion – och alla deras kollegor runtom i hela världen – kämpar med svaren.

Annons
X

När intrycken från en underbart omtumlande vansinnesvecka med de första åttondelsfinalerna i Champions League har landat en aning tycks det ändå som att några av omständigheterna kring toppfotbollen blir en nyans tydligare och något mer förklarliga. Pengarna vinner. Alltjämt. 2016 var förmodligen sista gången kapitalet förlorade.

I Quatar-derbyt mellan Paris Saint Germain och Barcelona, båda har pumpats med oljepengar de senaste fem åren, är det faktiskt PSG som har investerat mest. 7–5 i den matchen ungefär. Miljarder alltså. Så visst, fyra måls skillnad var kanske en aning mycket men ett party i Paris var inte helt ologiskt ändå. Arsenal är, liksom Bayern, i toppen bland de allra mest välmående, välskötta och konstant hårdast satsande. Med fortfarande runt en och en halv miljard kvar på banken är det inte så konstigt att den enda skuld som finns för de perenna bakslagen anses vara Arsène Wengers. Som en kort reality check.

Leicester City är sannerligen tillbaka i verkligheten, långt från sagotriumfen. Inte ett enda gjort ligamål under 2017, sämst facit av samtliga 92 klubbar i det engelska proffssystemet till exempel och nedflyttningsstrecket i nacken.

I helgen väntar Millwall i FA-cupen och på onsdag Sevilla i Champions League-slutspelet. Trots tvåproblemskrisen är det ändå långt mycket bättre än de kunde drömma om som jumbo för två år sen. Leicester City fortsätter att leva på undantag.

Annons
Annons
X
Annons
X