Mysnostalgi med Siw Malmkvist

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Tvåans serie 4 X Kaurismäki som inleds på lördag 21.15 med Mannen utan minne.
0 För övrigt
ska kortfilmsserien som inleddes i Tvåan i tisdags bli kul att följa. Nu hoppas man bara på att någon kanal också ska inse hur intressant det kan vara med korta dokumentärer, inte bara spelfilmer. Återuppliva serien Ikon snarast är mitt tips.
TV-krönika
Ser 50 år med Siwan, ett program som täcker Siw Malmkvists 50-åriga karriär, och känner med viss oro hur jag mer och mer förvandlas till en sådan där mysnostalgisk K-spanartyp. Vilka fantastiska, oskuldsfulla, frejdiga tönterier den svenska 50- och 60-talskulturen hade att erbjuda! Och Siwan var inblandad i de flesta, det står klart när man ser programmet. Ett pärlband av fåniga och glada låtar strömmar ut ur tv:n och snart tycks man sig förflyttad till en annan tid. Tv-apparaten förvandlas till transistorradion i den hyrda sommarstugan, utspillt socker glittrar på den gladmönstrade vaxduken, flugorna surrar lojt alltmedan Siw Malmkvist sjunger Du
ska göra som Svenssons gör. Och tiden står stilla och det är alltid sommar.

Artisten Siw Malmkvist är på många sätt en del av en tid och ett Sverige som inte finns längre. Därför är det lite paradoxalt att möta henne i det här programmet; en artist som ingalunda har lagt av, som fortfarande har en stor och trogen publik. Med årets upplaga av schlagerfestivalen i färskt minne kan jag inte låta bli att fascineras över en kvinnlig artist som kommit fram mer eller mindre helt utan att spela på sex. Siw Malmkvists image har alltid varit en annan: glad, med huvudet på skaft och lagom alldaglig. Lite som en svensk Doris Day. Om hon var ens grannfru skulle man tycka att man haft tur. Båda fötterna stadigt i myllan, därtill också med en viss portion självironi och humor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons