SvD Perfect Guide
Annons

Mysigt men inte banbrytande

SPG:s krogrecensent Viggo Cavling har besökt nyöppnade Agrikultur.
SPG:s krogrecensent Viggo Cavling har besökt nyöppnade Agrikultur. Foto: Tomas Oneborg.

Viggo Cavling åker till Sibirien och hittar stans mest prisvärda avsmakningsmeny.

Text: Viggo Cavling - 1 april 2016

Nyligen läste jag en rolig intervju i DI Weekend med skådespelaren Johan Widerberg. Han var öppen med sin ångest när telefonen INTE ringer. Reportern undrade varför Johan inte började regissera, då skulle han både få kontroll, mer jobb och få gå i sin pappa Bos fotspår. Johan svarade att han inte var beredd på uppoffringen. “Vill du bli en fantastisk regissör måste du offra ditt privatliv.” En medioker regissör fixar hämtningar på dagis och fredagmys. Vill man vara en stjärna måste man ge upp allt annat. Jag har träffat många stjärnor och den gemensamma nämnare är ofta just detta: de beter sig då och då som svin. De sätter uppgiften mil framför människan.

Detta gäller i konstens värld och det gäller troligen i ännu högre grad i restaurangkök. Pennalismen sitter i väggarna på många stjärnkrogar och vill du veta mer om detta tycker jag du ska läsa superkocken Marcus Samuelsson utmärkta självbiografi "Yes Chef". Marcus hymlar inte med att uppgiften är allt och att de i köket som inte är beredda att gå över lik kan hälsa hem. En av Sveriges mest kända kockar Björn Frantzén. Han är huvudperson i SVT-dokumentären Hunger. I filmen framstår han som en vidrig människa. Hans mål är tre stjärnor i Guide Michelin. Jag är övertygad att han skulle kunna slita av ett finger för att nå detta mål.