Mysig stämning – generation Youtube övar för krig

Magnus Hjalmarson Neideman | Jag gjorde aldrig lumpen. Det blev inte så bara. Men när vi började prata om reportaget såg jag min chans att få testa i alla fall. Jag tjatade mig till att få vara med på övningen ”våreld” på Revinghed i Skåne. Visst säger de, ta med varma kläder och en sovsäck.

Jag som hatar att sova i tält.

Som barn sov vi ofta i tält, mina föräldrar släpade med mig ut i fjällvärldar och sörmlandsleder varenda ledig stund, så när vuxenlivet kom med frihet att bestämma själv blev det inte så mycket tältande. Nu ligger jag här i ett militärtält med eldvakt och hela härligheten och ska försöka somna efter en lång och intensiv dag i bandvagnar av olika slag. Fasen, tänker jag, det här blir svårt. Obekvämt och knöligt.

Publicerad

Våreld

Plötsligt skriker någon ”revelj, upp å hoppa!” På något mystiskt har natten gått och innan jag har ens lyckats hoppa ur sovsäcken är alla andra ute ur tältet och börjar riva. Förvirrad försöker jag fotografera, klä på mig, sätta linser i ögonen och samtidigt krypa ut ur tältet. Inom några minuter är allt lastat och jag sitter på det daggfuktiga gräset och äter halvvarm påsgröt som smakar konstgjorda hallon med ett gäng goa gubbar. Det känns mysigt på nåt sätt. De verkar vara fin sammanhållning. Och då övar de ändå för det hemskaste scenariot. Krig.