Annons
Recension

Skräck och skrockMys-kusliga föremål från ockultismens guldålder

Baphomet (skulpturen t v) personifierade astralljuset. Skulpturen till höger, Cthulhu (”död, men drömmande”) ingick i författaren H P Lovecrafts mytologi. Till höger ett vampyrjägarkit.
Baphomet (skulpturen t v) personifierade astralljuset. Skulpturen till höger, Cthulhu (”död, men drömmande”) ingick i författaren H P Lovecrafts mytologi. Till höger ett vampyrjägarkit. Foto: ERIK LERNESTÅL
Uppdaterad
Publicerad

En utställning om vidskepelse på Hallwylska museet är ingen dum idé. Det eleganta privatpalatset byggdes ju några år före förra sekelskiftet när allehanda ockulta läror var i svang. Paradoxalt, kan man tycka, med tanke på tidens vetenskapliga landvinningar som lade grunden till så många icke-ockulta framsteg på olika områden.

Fast – när man tänker efter ... En rad uppfinningar som kameran, fonografen, telefonen och röntgenapparaten hade nyligen gjort det dittills otänkbara möjligt. Var det då så befängt att tro att man också kunde tala med de döda, flytta föremål med tankekraft eller förvandla sig till varg?

Annons
Annons
Annons