Mynt i fontän till fattiga

Under strecket
Publicerad
Annons

GENÈVE Miljoner turister har kastat slantar i världsberömda Fontana di Trevi i Rom, i hopp om att få återvända till den Eviga Staden. Nu ska den mindre förmögenheten användas till soppkök för stadens fattiga.
Inom kort öppnar en ”stormarknad” i den italienska huvudstaden där nödlidande kan få baslivsmedel alldeles gratis. Det unika projektet har dragits igång av hjälporganisationen Caritas i samarbete med Roms borgmästare.
Maten på marknaden ska köpas med pengarna som människor slänger över axeln i den praktfulla fontänen, förevigad av Fellini-filmen La Dolce Vita med en halvklädd Anita Ekberg. Det är inga småsummor: varje år lär pengar motsvarande över sju miljoner kronor kastas i det blåskimrande vattnet.

Det är pengar som har lockat många småsnattare och storplundrare genom åren, och skapat problem för myndigheterna i Rom. Många är de tjuvar som gripits med fickorna fulla av turistslantar, fått böter och sedan börjat om med fontänfiskandet.
Den mest beryktade är hemlöse Roberto Carcelletta
som under 34 år hade Fontana di Trevi som sitt levebröd. Carcelletta brukade försvara sig med att han idkade välgörenhet genom att dela med sig av pengarna till två arbetslösa kompisar. Efter hans gripande sattes särskilda övervakningskameror upp kring ett av Italiens populäraste turistmål.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons