Annons

Myndighetschefer måste få ha integritet

Det är illavarslande att vi inför öppen ridå får se något som kan kallas ministerstyre, i och med universitetskanslern Anders Flodströms avgång. Frågan är vad regeringen vill med expertutlåtanden och remissrundor, skriver företrädare för fackförbundet ST.

Under strecket
Publicerad

I tisdags (8/6) föll en politisk bomb över Myndighetsverige. En av regeringen utsedd myndighetschef lämnade sitt uppdrag i förtid. Högskoleverkets chef, universitetskansler Anders Flodström, valde att avgå från sitt uppdrag eftersom han inte kunde tänka sig att stå bakom regeringens beslut om hur högre utbildning ska granskas och värderas. Att en hög ämbetsman väljer att sluta i protest är sällsynt.

Under en längre tid har en öppen konflikt rått mellan regeringen och högskoleverket. Konflikten har sin grund i att regeringen efter eget huvud snickrat ihop en ny modell för kvalitetssäkring av högskole- och universitetsutbildningar. Modellen kan inte sägas ha något stöd vare sig vetenskapligt eller erfarenhetsmässigt och går dessutom tvärt emot vad majoriteten av experter och remissinstanser ansåg var den bästa modellen.

Annons
Annons
Annons