Annons
X
Annons
X

Myndighetschef är mot visselblåsare

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman säger i ett filmat stormöte med personalen i Uppsala att det är ”väldigt, väldigt negativt” för myndighetens fortsatta arbete att uppgifter lämnas till pressen, skriver Uppsala Nya Tidning.

Av TT
Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman. Foto: SCANPIX

Detta trots att ett av myndighetens nya värdeord är öppenhet, efter en turbulent vår där flera anställda riktat hård kritik i medierna mot Åkermans ledarstil.

Det är fastställt i grundlagen att alla anställda inom offentlig förvaltning har rätt att vända sig till medier.

– Jag uppfattar det här som oerhört obehagligt. Justitieombudsmannen har i beslut slagit fast att man aldrig som chef i offentlig förvaltning får göra värderande uttalande med anledning av att någon vänt sig till medierna. Men just det gör generaldirektören här, säger Carl-Gustaf Spangenberg, juridiklektor vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Annons
X

I ett brev till Läkemedelsverkets styrelse i våras kritiserades generaldirektören Christina Åkerman hårt av en handfull chefer. I brevet angavs exempel på vad cheferna ansåg vara vuxenmobbning, hög omsättning av personal i ledningsgruppen, anlitande av konsulter utan riktig upphandling och ständiga omorganisationer.

– Jag är så pass rädd för Christina Åkerman att jag inte vågar gå ut öppet, sade en av de anonyma brevskrivarna då till tidningen.

Uppsala TT

Annons
Annons
X

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X