X
Annons
X
Fördjupning

Varningar för kött kan sakna vetenskaplig grund

Högst 500 gram rött kött per vecka – det är Livsmedelsverkets gräns för vad som är hälsosamt. Men på vilket sätt rött kött skulle vara farligt är osäkert. Varningarna för viltkött kan sakna vetenskaplig grund.

Läs mer om Kostråden
Livsmedelsverket uppmanar befolkningen att äta mindre rött kött och chark, och inte mer än 500 gram i veckan.
Livsmedelsverket uppmanar befolkningen att äta mindre rött kött och chark, och inte mer än 500 gram i veckan. Foto: Staffan Löwstedt

"Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan", uppmanar Livsmedelsverket. Det motsvarar sammanlagt ungefär köttet i en hamburgare, en portion köttfärssås, några skinkmackor och en biff.

Livsmedelsverket uppmanar befolkningen att äta mindre rött kött och chark, och inte mer än 500 gram i veckan.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

De studier som ligger till grund för rådet att äta mindre rött kött är huvudsakligen gjorda på nötkött, lammkött och fläsk.

Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X