Annons
Recension

GomorraMyndigheterna står maktlösa 2

Maffian i Neapel är annorlunda, mer mondän än den siclianska. Camorran är exhibitionistisk och prålar gärna med sin makt och sina rikedomar. Det som för terrorn omöjlig att utrota är att den både är lierad med makten och har ett folkligt stöd. Mats Gellerfeldt har läst två nya böcker om bödlar som aldrig upphör att fascinera.

Publicerad

Ett gammal italienskt ordspråk lyder: ”Se Neapel och sedan dö”. Andemeningen torde vara att staden är så obeskrivligt vacker med sitt läge i bukten och med Vesuvius i fonden att man sedan kan lämna in. Tyvärr måste man numera tolka ordspråket mer bokstavligt. Man dör förvisso i Neapel, men knappast av estetisk hängivenhet, utan ofta bokstavligen – mördad. Det är lätt att överdriva, men staden är genomkorrumperad och oändligt förfallen, mordstatistiken talar sitt tydliga språk. Visst går det att resa dit som turist, men visa aldrig att du har en någorlunda elegant klocka; i ett nafs kan du bli av med den.

Att det finns skumma kvarter i alla städer är visserligen ingenting nytt men det krävs en smula extra mod att i våra dagar röra sig i storstäder. Dock, i Neapel är det den organiserade brottsligheten, camorran, som styr – från den mer affärsinriktade verksamheten till smårån och stölder.

Annons
Annons
Annons
Annons