Annons

FHM: Isolera familjen när någon insjuknar

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Amir Nabizadeh/TT

De som bor tillsammans med en coronasmittad ska omfattas av nya förhållningsregler och ska betraktas som möjliga sjukdomsfall. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
Publicerad

Nya rekommendationer ska gälla för personer som bor i samma hushåll som någon som har konstaterats vara smittad av covid-19, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Det gäller friska personer som bor i samma hus som någon som har fått diagnosen covid-19. Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, sade Tegnell.

Barn i för- och grundskola omfattas inte av rekommendationen. Undantas gör även den i hushållet som har ett positivt covid-test sedan tidigare eller har påvisat antikroppar inom sex månader.

– Ganska mycket av smittan, förutom på arbetsplatserna, sker i hemmen. Därför tycker vi att det är rimligt att personer som har covid-19 stannar hemma i en vecka för att minska risken att sprida smittan vidare på en arbetsplats till exempel, förklarade Anders Tegnell.

Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Reglerna kan exempelvis innebära att man inte får gå till arbetet och beslut om förhållningsregler tas av läkare.

Annons
Annons

– Det här är inget man tar initiativ till själv.

De nya förhållningsreglerna grundar sig på smittskyddslagen, förklarade Tegnell. Det handlar inte om att karantän införs, vilket är en mer tvingande åtgärd.

– Det är inte karantän som införs utan förhållningsregler. Nu har vi ett annat kunskapsläge och en annan kapacitetssituation för att ge den här typen av förhållningsregler.

Den som får sådana förhållningsregler har rätt till smittbärarpenning, sade Tegnell.

På en fråga på pressträffen om vad som ligger bakom Folkhälsomyndighetens bedömning att barn och unga inte behöver stanna hemma vid bekräftad smitta i hemmet svarade Tegnell att det finns två huvudsakliga förklaringar till det:

– Det är väldigt viktigt för barn att gå i skolan, det är viktigt för deras hälsa nu och på sikt. Sedan har vi ganska goda grunder att barn inte är drivande i smittspridningen. Eftersom förhållningsregler är ganska ingripande måste man ha väldigt goda grunder, det är inte rimligt att hålla barn hemma.

Tegnell talade även om världsläget vad gäller pandemin under pressträffen. Utvecklingen i bland annat Sydamerika ser fortsatt mörk ut, sade han.

– Även i Europa har man inte lyckats bryta utvecklingen, sade han och syftade på att man den senaste tiden sett en ökad smittspridning på flera håll i Europa.

Denna veckan bedöms kunna bli en ny rekordvecka, enligt Tegnell.

I Sverige finns det inga nya inrapporterade dödsfall. Totalt har nu 5 893 personer dött i landet av sjukdomen covid-19. Totalt 93 615 personer har bekräftats smittade i Sverige.

Smittspridningen är för närvarande störst hos de i arbetande åldrar i Sverige, enligt Tegnell.

– I Stockholm ser det ut att bli en fortsatt ökning även den här veckan, sade han med tillade att trycket på vården inte verkar öka.

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, som också medverkade vid pressträffen är läget inom sjukvården stabilt.

– Sjukvårdsmässigt är covid-19 en sjukdom bland andra för sjukvården att ta hand om nu, sade han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons