Myndigheterna bär en stor del av skulden

Ytterligare en tsunami, och det bara en och en halv månad efter en jordbävning i samma område som skördade nära 6 000 offer.
Indonesien tycks drabbas av fler olyckor och umbäranden är de flesta andra länder i världen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förödande jordskred. Död i fågelinfluensa. Terrorattacker och islamiska extremister. Etniska konflikter och ekonomisk kris.
Hur mycket kan ett samhälle tåla? Den frågan ställdes också för några veckor sedan i en ledare i den engelskspråkiga dagstidningen The Jakarta Post. ”Medan vetenskapsmän söker verkliga förklaringar varje gång en naturkatastrof sker så är det oundvikligt att många vanliga människor frågar sig vilka synder de har begått för att ha förargat Gud och naturens krafter,” skriver tidningen.

Det olycksdrabbade Indonesien ligger där den tektoniska Stillahavsplattan möter den indo-australiska plattan i vad som kallas The Pacific Ring of Fire. Den sträcker sig runt Stilla havet och 90 procent av världens jordbävningar äger rum i just det området. Indonesiens problem är att hela landet ligger i den seismologiska farozonen. Och Indonesien är ett jättelikt land, officiellt med 13 677 öar av vilka ungefär 6 000 är bebodda. Avståndet från väster till öster är detsamma som från Stockholm till Bagdad. Drygt 200 miljoner människor bor där och de talar över 300 olika språk. Den enda historiskt sammanbindande faktorn är att vad som nu är Indonesien tidigare var en holländsk koloni, Nederländska Indien.
Men trots detta påpekar utlänningar som bor i Indonesien att folket där har en enastående förmåga att uthärda alla deras olyckor. En förklaring, säger den Jakarta-baserade nyazeeländske journalisten John McBeth, är att man inte väntar sig mycket från myndigheterna:
– Folk sköter sig själva, och även i deras dagliga liv får de stå ut med saker som västerlänningar aldrig skulle acceptera.
Jakarta Post sätter också fingret på två stora svagheter, som gör Indonesien extra sårbart: korruption och girighet inom administrationen, ett arv från tiden då landet styrdes av Suhartos diktatoriska och kleptokratiska regim från mitten av sextiotalet till 1998. Hjälpsändningar stjäls eller missbrukas av lokala myndigheter. Och visst ligger Indonesien i The Ring of Fire, men skogsskövlingen och fuskbyggen är också bidragande orsaker till att katastroferna blir så omfattande.
Utan skog blir det jordskred och byggs inte nya hus ordentligt rasar de samman när marken skälver eller då vågorna väller in från havet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons