Myndigheter varnar för att köpa självtest på nätet

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten avråder bestämt från att köpa självtester för covid-19 på nätet.
Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten avråder bestämt från att köpa självtester för covid-19 på nätet. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Coronatester saluförs på nätet för att kunna testa sig hemma. Men enligt Läkemedelsverket finns det i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra och myndigheten avråder bestämt från att köpa och använda testerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Exakt hur många olika självtester för covid-19 som nu finns att köpa för privatpersoner går inte att svara på, men de är många, enligt Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

– Det finns en stor mängd och det dyker upp nya hela tiden.

Det finns både snabbtester och självtester att köpa. Snabbtesterna är avsedda att användas av hälso- och sjukvårdspersonal, medan självtesterna är avsedda att användas av privatpersoner i hemmiljö där man tar provet själv och tolkar resultatet på egen hand.

Men i nuläget finns det inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra, enligt Ewa-Lena Hartman:

– För närvarande känner inte vi på Läkemedelsverket till att det finns några sådana tester för covid-19 som uppfyller de krav som finns i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter.

För att uppfylla kraven måste självtesterna vara CE-märkta och granskade av ett oberoende certifieringsföretag. Det finns även krav på viss typ av dokumentation kring prestanda samt märkning och bruksanvisning.

– Varför det i dag inte finns några godkända självtester beror helt enkelt på att de man tittat på inte har tillräckligt god prestanda, det vill säga de har inte tillräckligt god sensitivitet eller specificitet, säger Ewa-Lena Hartman och påtalar att bristande prestanda innebär att testet kan ge felaktiga resultat:

Annons
Annons

– Det allvarliga är om du får ett falskt negativt svar och agerar som om du var frisk och sprider smittan vidare. Det blir en risk för folkhälsan.

Läkemedelsverket avråder nu bestämt privatpersoner och företag från att köpa och använda dessa tester för att påvisa covid-19.

Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att inte använda självtesterna som för tillfället marknadsförs av olika aktörer eftersom myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester.

Hittills har Läkemedelsverket utfärdat försäljningsförbud i tre fall, och fler försäljningsförbud lär komma, tror Hartman. Myndigheten arbetar på flera sätt för att kontrollera självtesterna som säljs via webbsidor.

– Dels kan vi få signaler utifrån om att någon sett en webbsida som man meddelar till oss. Dels tittar vi själva efter olika sajter som säljer den här typen av tester. Vi försöker också ta reda på så mycket som möjligt runt testerna, framförallt hur de är dokumenterade efter prestanda, att de har korrekt CE-märkning och så vidare.

Vilken överblick har ni över dessa tester?

– Det är svårt att svara på den frågan. Vi försöker ha så god överblick som möjligt, vi samarbetar med flera myndigheter för att arbetet ska vara så effektivt som möjligt.

– Det vi ser är att många tester tillverkas i Kina, men det finns tillverkare i andra länder också. Vi vet väldigt lite om tillverkarna, säger Hartman.

Hur stort problem är detta?

– Vi ser allvarligt på det, det är därför vi förbjudit de tester som direkt riktat sig till privatpersoner.

SvD har sökt några av de företag som säljer självtester, men utan framgång.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons