Annons
X
Annons
X

Myndigheter: Svarta pengar i lyxbostäder på Manhattan

Amerikanska myndigheter misstänker att svarta pengar investeras i den boomande marknaden för extrema lyxbostäder på Manhattan, New York. Nu kräver finansdepartementet att de anonyma köparna identifierar sig för att stoppa penningtvätten.

Många lyxvåningar i kvarteren runt Central Park, Manhattan, köps via skalbolag som döljer deras verkliga ägare.

Många lyxvåningar i kvarteren runt Central Park, Manhattan, köps via skalbolag som döljer deras verkliga ägare. Foto: Erik Bergin

NEW YORK. Stora delar av centrala Manhattan, New York, är på väg att få en ny skyline när höga bostadshus med rekorddyra lägenheter som ger ägarna fin vy över Central Park nu byggs i snabb takt.

Men frågan är hur många våningar som verkligen används för att njuta av utsikten. För amerikanska myndigheter misstänker att lyxbostäderna i flera fall köps av kriminella och ljusskygga individer enbart för att tvätta svarta pengar vita.

Så med start i mars lanserar finansdepartementet i Washington nya regler som kräver att köparna av bostäderna identifierar sig. De nya reglerna gäller från mars till augusti och omfattar affärer som görs med kontanta medel, istället för bankfinansiering, och där köparen endast är ett skalbolag som inte kan kopplas till en fysisk person, meddelade departementet på onsdagen.

Annons
X

432 Park Avenue, en av Manhattans nybyggda skyskrapor med lyxbostäder. Foto: Erik Bergin

”Vi försöker förstå risken för att korrupta utländska tjänstemän eller internationella kriminella använder premiumbostäder i USA för att i hemlighet investera miljoner av smutsiga pengar”, säger Jennifer Shasky Calvery, chef för finansdepartementets ekobrottsenhet FinCen, i ett pressmeddelande.

SvD Näringsliv har sökt en talesperson vid finansdepartementet för en kommentar.

Reglerna införs på prov och gäller Manhattan samt countyt Miami-Dade i Miami, södra Florida, en annan fastighetsmarknad där en rad högprofilerade lyxbostadshus byggts på kort tid.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visar sig reglerna fundera så kan de införas över hela USA.

  Bakgrunden till den upptrappade amerikanska jakten på ekobrottslingar som investerar i lyxbostäder är delvis en granskning i tidningen New York Times i fjol om de verkliga ägarna till lyxbostäder i Time Warner Center, ett högprofilerat bostadskomplex vid sydvästra hörnet av Central park i New York City.

  Time Warner Center i New York, där flera ljusskygga individer köpt lyxbostäder:

  Granskningen visade att flera våningar köpts genom skalbolag och så kallade ”title insurance companies”, en sorts försäkring som används vid fastighetsaffärer, av individer som av olika anledningar hade stora summor pengar med tvivelaktigt ursprung.

  Bland de verkliga köparna som tidningen lyckades spåra fanns exempelvis en grekisk affärsman, Dimitrios Contominas, som nyligen gripits av grekisk polis i en korruptionshärva. Minst sexton förmögna utländska individer som misstänktes för olika brott hade köpt bostäder i enbart Time Warner Building, enligt New York Times.

  Enligt tidningen reagerade finansdepartementet på det faktum att lyxbostäderna på Manhattan, som betingar priser på ofta flera tiotals till ibland över hundra miljoner dollar, hade kunnat köpas lagligt med kontanta medel utan att den verkliga ägaren behövde identifiera sig.

  På vissa heta fastighetsmarknader, som New York, södra Florida och Los Angeles, köps en stor del av de allra dyraste bostäderna på det sättet via skalbolag. Affärerna har genererat miljarder dollar till fastighetsmäklarbranschen de senaste åren och de nya reglerna antas inte tas emot väl där eftersom de potentiellt kan få förmögna individer att styra sina investeringar åt andra håll.

  För Manhattans del stadgar de nya reglerna att köpare till bostäder för över 3 miljoner dollar måste rapporteras till finansdepartementet. I Miami är gränsen 1 miljon dollar.

  Under enbart andra halvan av 2015 gjordes 1 045 bostadsköp på Manhattan, ofta i kvarteren runt södra delen av Central Park, för över 3 miljoner dollar, till ett totalt värde av 6,5 miljarder dollar, enligt mäklarföretaget Property Shark.

  De tillfälliga reglerna för Manhattan och Miami-Dade county är en så kallad Geographic Targeting Order (GTO). Om finansdepartement märker att misstänkta svarta pengar används vid fastighetsköp under försöksperioden från mars till augusti så lämnas fallet sannolikt över till den federala polisen FBI.

  Möjligheten finns samtidigt att de nya reglerna avskräcker ljusskygga köpare från att göra affärer i New York och södra Florida under tidsperioden när de nya reglerna är i kraft.

  Annons

  Många lyxvåningar i kvarteren runt Central Park, Manhattan, köps via skalbolag som döljer deras verkliga ägare.

  Foto: Erik Bergin Bild 1 av 2

  432 Park Avenue, en av Manhattans nybyggda skyskrapor med lyxbostäder.

  Foto: Erik Bergin Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X