Annons

”Myndigheter driver agenda mot cyklister”

Cyklingen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö, men Trafikverket har lyckats minska den drastiskt utanför storstäderna, skriver debattören.
Cyklingen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö, men Trafikverket har lyckats minska den drastiskt utanför storstäderna, skriver debattören. Foto: Magnus Andersson/TT

Nu har även Transportstyrelsens tjänstemän börjat hjälpa Trafikverket med att göra livet sämre för cyklister. Det skriver Svante Linusson (C), trafiknämnden i Stockholms stad.

Under strecket
Publicerad

Stockholm förhindras nu från att skylta för dubbelriktning för cyklister på gator som är enkelriktade för motorfordon.

Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 1

Två statliga myndigheter, Trafikverket och Transportstyrelsen, driver en agenda där cyklister verkar ses som andra rangens medborgare vars liv är mindre värda. Trafikverket har de facto under lång tid ansträngt sig för att försämra för cyklister och nu har Transportstyrelsen slagit in på samma spår. Resultatet är att fler cyklister riskerar att dö på våra vägar och att färre vågar cykla, tvärs emot alla fina ord och målsättningar.

På kommunal nivå finns i dag hög kompetens bland politiker och tjänstemän hur man förbättrar för cykling och en stor medvetenhet om att ökad cykling är viktigt. Både för minskade utsläpp, men framför allt en förbättrad folkhälsa (professor Peter Schantze, ”Om gång och cykling, hälsa och en hållbar utveckling”, Trafikverket 2015). En cykeltur om dagen minskar risken för flera sjukdomar avsevärt och förlänger livet.

Annons
Annons
Annons