Annons

Myndighet satte vaccinrapport i halsen

Folkhälsomyndigheten uppskattade inte den EU-rapport som visar att förtroendet för MPR-vaccinet är lägst i Sverige inom hela EU.
Folkhälsomyndigheten uppskattade inte den EU-rapport som visar att förtroendet för MPR-vaccinet är lägst i Sverige inom hela EU. Foto: Heiko Junge

Gör om, gör rätt! Nu kräver Folkhälsomyndigheten att den rapport som visar att svenskarna har lägst förtroende för mässlingsvaccinet i hela EU görs om.

Under strecket
TT
Publicerad

Svenskarnas förtroende för vaccination mot röda hund, mässling och påssjuka (MPR) är lägst i hela EU. Snittet i EU ligger på 80 procent, men i Sverige anser bara drygt hälften av invånarna att vaccinet är säkert eller viktigt.

Det visade i alla fall den studie som gjorts av EU-kommissionen och som presenterades i förra veckan – något som fick experterna på Folkhälsomyndigheten att sätta i vrångstrupen. Inte minst eftersom Sverige har bland den högsta täckningsgraden av detta vaccin i hela unionen. Vid den senaste mätningen var 97 procent av alla barn födda 2015 vaccinerade och i flera år har andelen vaccinerade legat stadigt över 95 procent, den gräns som är önskvärd för att en så kallad gruppimmunitet mot dessa sjukdomar ska uppstå.

Annons
Annons
Annons