Annons

Myndighet tar strid – för att sänka elräkningarna

Elnätspriserna har stigit med 27 procent på fem år.
Elnätspriserna har stigit med 27 procent på fem år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

20 procent lägre elnätspriser. Det ska bli resultatet av nya regler för hur nätbolagen får sätta sina priser,

– Vinsterna har varit orimligt höga, säger Tony Rosten, på Energimarknadsinspektionen.

Under strecket
Publicerad

På fem år har elnätspriserna ökat med 27 procent enligt Nils Holgerssonrapporten. Det är den avgift som privatpersoner och företag betalar till nätbolagen som transporterar elen till deras bostäder och lokaler.

Nu har statliga Energimarknadsinspektionen tröttnat på de ständigt ökande priserna. På måndagen kom beslutet att den så kallade kalkylräntan mer än halveras till 2,16 procent. Det styr i praktiken hur stora vinster elbolagen kan göra.

– Vi räknar med att beslutet leder till att avgifterna för företag och privatpersoner sänks med 20 procent, säger Tony Rosten, som är ställföreträdande generaldirektör och chef för nätreglering på myndigheten.

Betyder det att elnätsbolagen kunnat ta ut för höga vinster?

– Vinsterna har varit orimligt höga. Men med de nya regler som gäller hoppas vi att det ska vara slut på det.

Nätbolagen har redan innan beslutet varnat för att nödvändiga investeringar i näten kommer att utebli om de inte får ta ut nuvarande priser.

Hur ser du på den risken?

– Man ska komma ihåg att en sänkning är rimlig också eftersom räntorna generellt sett är lägre än för några år sedan. Avkastningsnivån på den nivå vi har beslutat om nu, ska absolut vara tillräcklig för att kunna göra investeringar i elnäten.

Men om de ändå vägrar?

– De verkar på en reglerad marknad, och de har en skyldighet att göra nödvändiga investeringar för att näten ska fungera. Om de inte lever upp till sina åtaganden kan det i förlängningen bli aktuellt att dra in deras licenser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons