”Mycket talar för en bred mittenregering”

Annie Lööf som statsminister och Jan Björklund som vice, med stöd av S och MP. I det osäkra parlamentariska läget är det ett av de minst osannolika alternativen till ny regering, skriver Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden.

Under strecket
Publicerad

Mittensamverkan med S, C och L samt eventuellt MP kan vara det minst osannolika och minst ohållbara alternativet till regering, skriver debattören.

Foto: TT

Daniel Färm.

Foto: Teo Strömdahl Östberg
Annons

De senaste partisympatiundersökningarna från SCB och Novus ställer regeringsfrågan på sin spets. Socialdemokraterna har ett tufft opinionsläge. Men även Moderaterna har i dag ett svagare väljarstöd än valförlusten 2014. Att de flesta partier förutom SD backar gör det osannolikt att vare sig de rödgröna eller allianspartierna ensamma kan bilda en hållbar regering efter valet. Valet ser därför i praktiken ut att stå mellan en mörkblå moderat regering med stöd av SD och en progressiv frihetlig mittensamverkan.

Väljarstödet lär förändras fram till valdagen. Men om dagens opinionsläge blir valresultat så lär vi få ett historiskt knepigt parlamentariskt läge. De hittillsvarande huvudalternativen får sannolikt inte tillräckligt väljarstöd för att skapa hållbara regeringsförutsättningar:

Annons
Annons
Annons