Mycket svängig kurs för Rörvik Timber

Efter en femårig förlustsvit efter finanskris och bostadsbubbla kan man tro att en resultatvändning är i faggorna för Rörvik Timber. Aktien är köpvärd, men endast för våghalsiga konjunkturoptimister inför 2014, anser tidningen Aktiespararen.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Det råder ett stilleståndskrig mellan skogsägare och svensk sågverksindustri. De förra vill ha för mycket betalt för sågtimmer, givet de exportpriser som sågverken är nödda att förhålla sig till. Som svar på något sämre timmerpriser håller skogsägare igen på avverkningarna. Sågverken svarar med ökad import från Baltikum och Ryssland, i
Rörviks fall, även från Norge.

Sågade trävaror är en svensk paradgren, med en kapacitet på runt 20 miljoner kubikmeter per år och en andel av världsproduktionen på cirka 6 procent. Sverige är trea som trävaruexportör, med mottagarländer i Nordeuropa och Nordafrika. Återhämtningen på den amerikanska, och i sinom tid den sydeuropeiska, husmarknaden bör få effekt på virkespriserna. Förra veckans konjunkturstatistik från euroområdet visade att ekonomierna växer totalt sett, med en överraskande stark tillväxt i Portugal, och recessionen blåstes av – för den här gången. Men det är skört, och för flera svenska sågverk är det redan för sent – i den värsta krisen sedan 1970-talet har stora som små gjort konkurs och sågverksutrustningen skingrats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons