Mycket pengar tar mycket tid

Stefan Edberg spelade under sin tid som tennisproffs ihop drygt 150 miljoner kronor. Till det kom intäkter från sponsoravtal. I dag lägger han ner mycket möda på att få det intjänade kapitalet att växa. Pengar har varit en drivkraft i karriären, i synnerhet i början.

Under strecket
Publicerad
– Vare sig man har mycket pengar eller inte så bör man se över sin ekonomiska situation, både för sig själv och sina barn, säger Stefan Edberg som i dag bor utanför Växjö och ägnar mycket tid åt att förvalta sitt kapital.

– Vare sig man har mycket pengar eller inte så bör man se över sin ekonomiska situation, både för sig själv och sina barn, säger Stefan Edberg som i dag bor utanför Växjö och ägnar mycket tid åt att förvalta sitt kapital.

Annons

– Jag växte upp i en ganska normal familj så det var knapert, höll jag på att säga, men det gick ihop i alla fall. Redan som 11-åring fick jag möjlighet att tjäna pengar. Då hade jag ett litet kontrakt med en racket- och klädtillverkare. Om jag vann junior-SM fick jag 500 kronor, men då var jag alltså tvungen att vinna – det var en morot, säger Stefan Edberg som spelade ihop 20 miljoner dollar under sin tenniskarriär.
Stefan Edberg är uppvuxen i ett medelklasshem. Pappa var kriminalinspektör och mamma hemmafru. Hans föräldrar belånade huset för att ha råd med sonens resor och träning.
– När jag hade fyllt 17 år började jag tjäna lite pengar och reste en del. Under de första tävlingarna utomlands hade man kniven på strupen för att spela ihop pengar så att resan gick ihop.
De stora framgångarna, och inkomsterna, kom när han var 18 år.
– Innan dess fick man kämpa för varje krona.

Att bli tennisstjärna är en av ganska få möjligheter för en tonåring att tjäna miljoner. I ett urklipp ur Svenska Dagbladet från 1984 har Stefan Edberg just tecknat ett reklamkontrakt som skulle ge honom 15 miljoner på fem år.
”Än så länge är det bara några siffror på ett papper och jag skulle nog känna mig rikare om jag i stället för kontraktet stod här med 100 000 kronor i riktiga sedlar”, sade den då 18-årige Stefan Edberg.
– Pengar var definitivt en drivkraft. Så tror jag att de flesta fungerar när det börjar komma pengar. Sedan när man tjänar pengar år efter år är det kanske mer vinsterna och titlarna som driver en. Då börjar pengarna få mindre betydelse. Man kommer till ett läge när man har tjänat så mycket pengar att man säkrat framtiden om man sköter sig någorlunda.
Stefan Edberg vande sig redan i övre tonåren vid att ha mycket pengar, men en del sparsamma vanor från barndomshemmet sitter i. Han slänger inte något i första taget och förråden har en tendens att bli överfulla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons