Annons
X
Annons
X

”Mycket överraskande val”

Nobels fredspris 2009 går till USA:s president Barack Obama för hans arbete för att lösa globala kriser och skapa en kärnvapenfri värld. ”Ett överraskande val” enligt SvD:s USA-korrespondent Karin Henriksson.

Obama får fredspriset

Läs fler artiklar om fredspriset:

Fredspris i förskott blogg.svd.se En del av Obamas pris till Reinhold Niebuhr blogg.svd.se Vad vet du om Obama? quiz.svd.se Saturday night live går till attack blogg.svd.se

SVD:S KARIN HENRIKSSON OM BARACK OBAMAS FREDSPRIS

Karin Henriksson har bevakat amerikansk politik i mer än tjugo år för SvD:s räkning och är mycket förvånad över beskedet att Barack Obama får Nobels fredspris efter knappt ett år som amerikansk president.

– Det var mycket överraskande. Framför allt är det lite tidigt, han har ju egentligen inte uträttat någonting än, säger Karin Henriksson till SvD.se.

Annons
X

Vilka signaler tror du att kommittén vill skicka?

– Det kan tolkas som den slutgiltiga markeringen mot George W Bush men också som en signal om framtidshopp. Barack Obama representerar en ny generation med sin bakgrund.

Hur kommer valet att tas emot i USA?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Bland hans konservativa kritiker kommer man nog mest att skratta och kalla det ytterligare exempel på den banala synen de tycker att vi har på fred i Europa. De redan frälsta kommer bara att se priset som ytterligare ett exempel på Barack Obamas storhet. Samtidigt kommer priset troligtvis leda till en större diskussion om varför andra som aktivt jobbar för fred octh tar risker i sitt dagliga arbete inte fått priset.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X