Annons
X
Annons
X

”Mycket olyckligt om MP drar sig ur”

Den migrationspolitiska överenskommelsen mellan MP och regeringen hotar att spricka för att parterna har olika uppfattningar om innebörden av ”synnerligen ömmande skäl”. Men samtalen ska fortsätta. Också jakten på papperslösa invandrare i tunnelbanan bidrar till att MP tvivlar på samarbetet.

Justitiedepartementet har gett Miljöpartiet signaler om att man inte kommer att ändra på definitionen av vad som ska räknas som synnerligen ömmande skäl för att få stanna i Sverige.

Enligt MP-språkröret Gustav Fridolin, som vill att fler personer ska kunna få stanna på grund av synnerligen ömmande skäl, skulle det innebära att regeringen bryter överenskommelsen med Miljöpartiet.

– Vi har kämpat hårt för att få igenom de reformer som finns i uppgörelsen. Men en punkt som finns kvar är att ändra betydelsen av synnerligen ömmande omständigheter. Det besked vi fått från justitiedepartementet är att man inte är beredd att förändra den bestämmelsen. Och är man inte det lever inte överenskommelsen längre, säger Gustav Fridolin, som menar att man därmed kan säga att det är regeringen som bryter samarbetet.

Annons
X

Men på en presskonferens idag ska Reinfeldt ha indikerat att han inte utesluter att samtalen om förändringar av innebörden av begreppet skulle fortsätta.

En annan anledning till att Gustav Fridolin är missnöjd med överenskommelsen är de uppmärksammade poliskontrollerna i tunnelbanan för att hitta papperslösa flyktingar, som polisen genomför inom ramarna för Reva-projektet, som genomförs för att nå målen att avvisa och utvisa fler papperslösa invandrare.

– Överenskommelsen slöts för att Sverige skulle möta främlingsfientlighet med mer öppenhet och mer tolerans. När man använder den som intäkt för att genomföra förändringar som gör Sverige kallare, och tar beslut vi inte ens fått se innan de har fattats, då behandlar man inte Sverige eller oss med respekt, säger Gustav Fridolin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Dagens Nyheter gav Fredrik Reinfeldt också besked om att papperslösa ska få vård.

  – Det är något vi kämpat för under lång tid, för att få det till verklighet utifrån den här överenskommelsen. Att beslutet äntligen fattas, det välkomnar vi, säger Gustav Fridolin.

  Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johan Hedin vill inte svara på om han uppfattar att en ändring av begreppet synnerligen ömmande skäl ingår i överenskommelsen med MP.

  – Jag var inte med under förhandlingarna så det kan jag inte svara på, säger han.

  Han menar att det vore mycket olyckligt om samarbetet med MP skulle brytas.

  – Det skulle innebära att regeringen inte har stöd för sin politik i Sveriges riksdag och man måste söka andra samarbetspartner. Då är det främst Socialdemokraterna man får vända sig till. Och de är inte så inne på att arbetskraftsinvandring är en odelat bra idè, säger Johan Hedin.

  Kristdemokraternas talesperson i migrationsfrågor, Emma Henriksson, menar att det vore mycket olyckligt om MP drar sig ur.

  – För oss är det viktigt att vi värnar rätten för människor att söka skydd i Sverige och att vi fortsätter värna det med den sammansättning riksdagen har idag. Jag tycker att det är bra att vi har en överenskommelse som sträcker sig över blockgränsen, så att vi inte låter främlingsfientliga krafter påverka på migrationsområdet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X