X
Annons
X
Krönika

Joanna Drevinger: Mycket gott att säga om krogåret 2014

De som äter ute har fått god stimulans 2014 när Stockholms krogvärld fortsätter att växa. SvD:s Joanna Drevinger sammanfattar och blickar framåt.

Stockholms krogvärld fortsätter att blomstra. Den höjda krogmomsen uteblev och landets krögare jublade.

Jag behöver bara nämna Shibumi, Yolo, Nook och Luzette för att fastslå att 2014 har varit ett lysande krogår. Såväl Shibumi, Nook som Yolo, och även förra årets stjärnskott Lilla Ego, är goda exempel på den kanske mest efterlängtade trenden i Stockholm: prisvärd gastronomi. En god matupplevelse behöver inte längre kosta som en weekendresa till Barcelona.

Annat som präglar restaurang- året 2014:

Annons
X

**Långborden. **Var och varannan krog inreder med vad som ofta kallas "community table". Det är inget nytt för 2014 men trenden håller i sig. Vi förväntas dela bord med främlingar. Intressant är att gästerna verkar gilla det. Och för restaurangerna innebär det fler kroggäster på mindre yta.

Krogen för hela dagen. Att hålla öppet från frukost till sena kvällen är mer en regel än undantag bland de restauranger som vill nå en bredare publik. Senast att haka på trenden är No 53 i Gamla stan.

Hamburgerfrossan fortsätter. Jo, det går att förstå att många vill konkurrera med hyperpopulära Flippin’ burgers men nu borde stockholmarna vara mätta på tunga burgare. Det blir intressant att se om Lilys burger vid Nytorget och Burgers and beer i Gamla stan som ska slå upp portarna 2015 öppnar ett år för sent.

Pizzan är på väg att göra samma resa som hamburgaren. Från fet och sunkig snabbmat till mer delikata skapelser, oavsett om vi äter den på språng eller i finare restaurangmiljö. För att skilja sig från kvarterspizzan står det numer "flat bread" på menyn. Men den viktigaste skillnaden är vurmen för kvalitet på såväl bröd som topping.

Matbilarna ser ut att bli en permanent del av stadsbilden och vi tror att "flat bread" kan komma att ersätta pulled-pork-burgarna som stå-mat.

Mer grönt. Att Paul Svensson väljer att fokusera på det gröna på Fotografiskas nya restaurang är ingen slump, och egentligen inte en del av någon trend heller. I år har vi sett fler varianter än någonsin på rotselleri, blomkål och morot. Grönsakerna har blivit huvudråvara på tallriken.

Staden växer. Fredrik Eriksson, Daniel Lindeberg och Jonas Lundgren har minst en sak gemensamt. Under året har de öppnat krog/bageri utanför Stockholms tullar – en utveckling som säkert bara är i sin linda.

Mellanrätterna dominerar menyerna och förvirringen är total. Ska de delas, hur många krävs för att bli mätt? Visst är det kul att testa olika rätter, men notan skenar lätt iväg.

En gång kallades det för fusion och cross over, i dag behövs inget namn. Vissa kombinerar olika kök mer elegant än andra och det är bara att konstatera att det blir svårare att sätta etiketter på Stockholms krogar.

2015 då?

Några av toppkrogarna lär hålla andan inför att Guide Michelin lanserar sin Nordenguide. Ska det bli stjärnregn över Stockholm eller kniper Köpenhamn alla stjärnor?

Danyel Couet och Melker Andersson möblerar om rejält. Tidigare i höst sålde de en stor del av verksamheten till Peter Nordin och i veckan meddelades att de även säljer Grill och Köttbaren på Tegnérgatan/Drottninggatan till ägarna bakom Koh Phangan. Det ska bli spännande att se deras nya Publico i F12:s ny lokaler och storsatsningen Good life. Och frågan är om de kommer att öppna en värdig ersättare till stjärnkrogen F12.

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X