Annons

Janerik Larsson:Mycket går igen i den amerikanska politiken

Nuvarande presidentpar framför porträttet av föregångaren Harry S Truman.
Nuvarande presidentpar framför porträttet av föregångaren Harry S Truman. Foto: Yuri Gripas / TT

Det finns fler likheter mellan samtiden och historien än vad man kan tro. Janerik Larsson läser en nyutgiven bok som kan hjälpa till med orienteringen inför det amerikanska valet.

Under strecket
Publicerad

När Donald Trump attackerar medier och pratar om ”fake news” är det inget nytt inslag i den amerikanska politiken. Sociala medier må ha förändrat en del, men i grund och botten är mycket sig likt. I en nyutkommen bok om valet 1948, ”Dewey defeats Truman – The 1948 election and the battle for America’s soul” av A J Baime, skildras en mycket spännande valrörelse som kan lära oss en hel del inför höstens presidentval.

Under den sista veckan av den amerikanska presidentvalskampanjen 1948 gick den sittande presidenten Harry S Truman till hård attack mot medierna. Han menade att de gav en falsk bild av det politiska läget. Journalistkåren var i stort sett enig när den konstaterade att demokraten Truman skulle förlora mot den republikanske kandidaten, den tidigare New York-guvernören Thomas Dewey. I ett tal i Cleveland riktade sig Truman mot medierna, som i stor utsträckning kontrollerades av republikanska ekonomiska intressen, och deras budskap om presidentens självklara förlust. 

Annons
Annons
Annons