Mycket dans på tv nästa år

Under strecket
Publicerad
Annons

Den omfattar alltifrån Rudolf Nurejev i helfigur, via ”Svansjön” från Kungliga Operan och Kenneth Kvarnström, som rytmiskt och hudnära omstöpt några av sina verk för tv-rutan, till Per Jonsson som porträtteras i ett minnesprogram.
Först ut är en levande legend, Rudolf Nurejev. Underbarnet från det fattiga Irkutsk som blev solist vid Kirovbaletten i dåvarande Leningrad och orsakade storpolitiskt ståhej med sitt avhopp efter gästspelet i Paris 1961. Han dog i aids 1992, 55 år gammal.
Den BBC-producerade dokumentären har fokus på Nurejevs sista tio år i livet, perioden då han som konstnärlig ledare för Parisoperans balett (1983-90) lyfte ensemblen till oanade nivåer och gjorde en triumfartad uppsättning av ”Bayadèren”. Myten om det ensamma geniet får leva vidare - Nurejev blir ett slags dansens Greta Garbo. Han älskades för sin enorma utstrålning men fruktades också för sitt heta temperament och sina höga krav på omgivningen. Men här finns också Nurejevs känsla av utanförskap, sorgen över att ha lämnat
modern i Ryssland, frågetecknen kring hans icke förlängda chefskontrakt vid Palais Garnier och sjukdomens plågsamma inverkan på hans fysiska förmåga.
Som motvikt kan tv-tittarna några dagar senare njuta av Nurejev i toppform. I baletten ”Don Quijote” dansar han den virile Basilio mot Lucette Aldous temperamentsfulla Kitri med The Australian Ballet. Nurejevs snabbfotade, spanskpräglade koreografi bygger på Petipas original från 1871 till Minkus musik. Det som gör den här balettfilmen så njutbar är att fotografen Geoffrey Unsworths helbilder fångar såväl färgstarkt folkliv som dansarnas prestationer utan alltför många avbrytande klipp. Robert Helpmann, som även regisserat filmen, gör en rörande världsfrånvänd väderkvarnsbekämpare som slåss mot demoner i suggestiva scenbilder. I ”Don Quijote” förvandlas tv-rutan till en dansant, exotisk sagovärld.

Fredag 3/1 SVT 2 kl 20: K Special: Rudolf Nurejev
Söndag 5/1 SVT 2 kl 21.15: Svansjön med Nathalie Nordquist
Måndag 6/1 SVT 1 kl 15.45: Don Quijote med
Nurejev
Torsdag 23/1 SVT 2 kl 22.30: Kenneth Kvarnström
Fredag 7/2 SVT 2 kl 20: K Special: Per Jonsson

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons