Mycket att tänka på om du går i bredbandstankarAtt tänka på innan

Under strecket
Publicerad
Annons

Maria Cole på sajten Sparapengar.se tipsar om vad du bör tänka på innan du skaffar bredband:

  1. Se över hushållets behov av en snabb uppkoppling. Vad vill du göra på nätet som går för långsamt idag? Använder du bara nätet till att kolla mailen eller surfa då och då, kanske en modemuppkoppling räcker.
  2. Vilka alternativ erbjuds för ditt hem? Ta reda på vilka operatörer som byggt ut där du bor. Kanske har du få alternativ. Om ingen etablerat sig kan det vara svårare att skaffa bredband.
  3. Vad är du beredd att betala? Med ett modemabonnemang kan du själv styra kostnaden beroende på hur mycket du surfar. Men bredbandsuppkoppling innebär en fast månadskostnad, som inte går att påverka. Dessutom får man räkna med en start eller installationskostnad på ett eller ett par tusenlappar. Kolla med grannar, bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren om det finns fler i närheten som är intresserade av bredband. Är man flera som går ihop sjunker anslutningskostnaden (gäller inte ADSL-abonnemang).
  4. Stirra dig inte blind på priset och snabbheten. En bra kundservice, kortare bindningstid, kort installationstid och hög kvalitet i uppkopplingen är viktiga faktorer att ta hänsyn till.
  5. Kontrollera vad som ingår. Vill du lägga ut filer på en egen server är det bra att ha ett fast IP-nummer i anslutningen, eller alternativt att operatören hyr ut serverutrymme i webhotell. Fråga också om operatören har för avsikt att uppgradera hastigheten i uppkopplingen och hur kostnadsutvecklingen ser ut. Väntas priset för bredbandsabonnemanget att stiga hos din operatör?
    Bredband eller bandbredd är ett sätt att benämna höga överföringshastigheter på internet. Bredband gör det möjligt att surfa snabbare och utnyttja internet på nya sätt.
    Att ha bredband innebär att man har en snabb uppkoppling mot något av internets stamnät. Från stamnätet går sedan signalerna vidare till den server som informationen hämtas från eller skickas till. När signalerna väl nått stamnätet påverkas inte längre hastigheten av hur snabb uppkopplingen är.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons