Annons

Mycket arbete bakom hitlåtar

SPÄNNINGEN STIGER . I kväll är det Charlotte Perrellis tur att visa upp sig i andra semifinalen av årets Eurovision song contest. Hennes ena låtskrivare Bobby Ljunggren tror att låten Hero går till final. Vilken låt ska vinna?

Under strecket
Publicerad

Alla deltagande länder i Eurovision song contest tar inte musiktävlingen på lika blodigt allvar som vi i Sverige gör. Under tisdagens första semifinal framträdde Estland och Irland med bidrag som innehöll betydligt mer humor än musik. Den här gången föll inte publiken för den sortens övningar och de blev utröstade.

Men hur upplever man spektaklet om man verkligen satsar på riktigt som låtskrivare? Hur reagerar man när Irland skickar Dustin the Turkey, en handdocka, till tävlingen? Så här säger Bobby Ljunggren, som har skrivit Perrellis låt Hero tillsammans med Fredrik Kempe:

–Det enda jag faktiskt tänker om det är: ”vad olika vi ser på den här tävlingen”. Egentligen funderar jag inte så mycket över vad andra gör. När jag skriver för­söker jag tänka bort tävlingen och bara göra en så bra låt som möjligt.

Vad säger du om första semi­finalens tio låtar?

–Det var en blandad kompott. Men jag anser nog att de låtar som gick vidare var de rätta. Det var kanske en del grannlandsröstning bland de östeuropeiska länderna, det är svårt att komma ifrån. Sådant har vi i Norden också. Är låten tillräckligt bra fungerar det ändå. Att Grekland gick vidare handlade bara om låten. Och de finska hårdrockarna, som dessutom sjöng på finska, klarade sig.

Annons
Annons

Hero är Bobby Ljunggrens femte låt i Eurovision song contest. ­Numera är det inte lika mycket anspänning som tidigare år för hans del.

–Jag kommer inte ihåg någonting från första gången jag var med, 1995, med Jan Johansen och låten Se på mig. Det är helt blankt. 1998, när Jill Johansen tävlade med Kärleken är, kommer jag ihåg något mer. Nu försöker jag njuta lite av tiden här i Belgrad. Det är inte lika mycket nerver. Men i kväll under semifinalen kommer jag så klart att vara nervös.

Under årens lopp har Bobby Ljunggren haft med 32 låtar i Melodifestivalen. Den enda som har varit med fler gånger är Ingela ”Pling” Forsman. Om någon vet hur man snickrar ihop en hitlåt så borde det vara Bobby Ljunggren.

–Det är många parametrar som spelar in när man skriver en låt. När jag och Fredrik Kempe skriver ihop så gör vi en grund och så sjunger Fredrik, oftast, eftersom jag inte kan sjunga. Sedan lyssnar vi och hör efter om det är en låt som passar en manlig eller kvinnlig röst. Sedan pratar vi om vilken tjej, om det är en låt för en tjej, som passar. En låt kan stå och falla med rösten. Den måste vara helt rätt. Allt det här tar sin tid. Man måste hitta det optimala uttrycket för låten.

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär i den svenska musikbranschen har Bobby Ljunggren så smått börjat grunna på en internationell karriär.

– Det skulle vara roligt att få till en riktig europahit. Men när man skriver låtar åt utländska stjärnor så måste man få för­troendet först. Man måste ha kontakter och odla dem.

Pratar man med folk på gatan i Belgrad märker man snabbt att åsikterna om Eurovision song contest går isär. En grupp är väldigt mycket för evenemanget. En annan grupp är väldigt mycket emot. Ofta handlar det om hur sympatierna för EU och Europa i stort ser ut. De negativa känslorna runt festivalen har dock Bobby Ljunggren märkt lite av.

–De flesta som ser att man går runt med en ackrediteringsbricka för Eurovision runt halsen kommer fram och är nyfikna. De undrar mest vad man gör och vilka låtar man gillar. De negativa åsikterna har jag bara hört talas om. Det är inget jag upplevt personligen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons