Analys

Jonas Gummesson:”Mycket är ändå oklart”

Jonas Gummesson

Om det skulle visa sig att det är en rysk miniubåt av modernt snitt kommer det att orsaka en omedelbar och akut kris i relationerna mellan Sverige och Ryssland och dessutom i nuläget oöverblickbara konsekvenser när vraket och den eventuella besättningen som kan finnas kvar ombord ska omhändertas.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Militärt är en rysk förlist ubåt ett slutgiltigt och oomtvistat bevis för det som påståtts vid otaliga tillfällen: att den ryska militären ägnar sig åt kränkningar av svenskt vatten och att det då sannolikt också finns ett mönster i detta.
Politiskt innebär ett ryskt ubåtsvrak en politisk mardröm för regeringen Löfven när frågan ska hanteras vidare.
Med detta sagt: naturligtvis är mycket på det här stadiet oklart. Dels handlar det om hur själva fyndet har gått till och hur det kommer sig att vraket lokaliseras av privata intressen och inte av det svenska försvaret. En fråga är naturligtvis vilket samspel det eventuellt har förekommit.

Avgörande för bedömningen av fyndet handlar nu till att börja med om att få klarhet i vilken typ av ubåt och från vilken tid det rör sig om. Är det en modern ubåt från nutid? Eller är den av, säg 80- eller 90-talsmodell? Är den rysk eller vid fallet av en äldre årgång, från Sovjettiden?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons