Annons

Myanmars landsmoder i unikt FN-förhör

Aung San Suu Kyi har valt att representera Myanmar när anklagelserna om folkmord tas upp i Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Arkivbild.
Aung San Suu Kyi har valt att representera Myanmar när anklagelserna om folkmord tas upp i Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Arkivbild. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Ett offer för Stockholmssyndromet eller ett bevis på att realpolitik kan få ideal att vittra? Aung San Suu Kyis omvandling från prisad frihetskämpe till folkmordsanklagad politiker har förbryllat världen.

Nu ska hon försvara Myanmars övergrepp mot folkgruppen rohingya i en FN-domstol.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

För snart 30 år sedan belönades Aung San Suu Kyi med Nobels fredspris för sin kamp för demokrati i Myanmar (Burma), en kamp som hon tvingades sitta 15 år i husarrest för. Sedan Suu Kyi släpptes 2011 har landet för första gången hållit val och hon har fått politiskt inflytande som statskansler (regeringschef), men är bakbunden av samma militärjunta som tidigare berövade henne friheten.

Tiden vid makten har dock gjort att hennes rykte har kommit på skam och hyllningskörerna från omvärlden bytts mot anklagelser om folkmord. Kritiken handlar om Myanmars övergrepp mot folkgruppen rohingya för två år sedan då mer än 700 000 människor ur den muslimska folkgruppen med våld fördrevs ur landet. Anklagelser om övergrepp har hittills avfärdats av Suu Kyi.

Annons
Annons
Annons