Annons
X
Annons
X

Mutregler nobbas av partierna

Partierna säger nej till gemensamma regler för vad riksdagsledamöterna får bjudas på. Därmed går de emot Sveriges ledande mutexperter.

Foto: SCANPIX

Under fem kvällar besökte Mona Sahlin och sonen Gustaf tennisturneringen Stockholm Open gratis. Värdet på biljetterna uppgick till 7500 kronor. I går meddelade emellertid överåklagare Gunnar Stetler att S-ledaren inte har begått något brott.

Bara några dagar tidigare konstaterade Gunnar Stetler att inte heller Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten var mutad när hon bland annat bjöds på en studieresa av oljebolaget Shell.

Överåklagaren efterlyser nu ett gemensamt regelverk i riksdagen för vad ledamöterna får göra och inte göra. Han får stöd av både Claes Sandgren, ordförande i Institutet mot mutor, och föregångaren Thorsten Cars.

Annons
X

Men riksdagens gruppledare, som i går diskuterade frågan vid ett informellt möte, säger nej, visar SvD:s rundringning.

– Jag ser i dag inget behov av att skriva ett nytt papper, eftersom det inte är en garanti för att man inte får fortsätta diskussionen någon annan gång. Men det betyder inte jag ser lättvindigt på de här frågorna, säger Anna Kinberg Batra (M).

Även kollegan i Socialdemokraterna, Sven-Erik Österberg, avfärdar förslaget.

–Jag skulle vara för ett tydligare regelverk om det skulle lösa problematiken så att det blev klockrent när man skulle resa och inte. Det kommer aldrig ett regelverk att kunna göra.

Roger Tiefensee (C) betonar att mutlagstiftningen gäller även för riksdagsledamöter. Han befarar att kompletterande regler skulle skapa gränsdragningsproblem.

Flera av gruppledarna hänvisar till att det är fullt tillräckligt med partiernas egna riktlinjer för förhindra etiska övertramp.

– Känner man tveksamhet ska man avstå. Vill man ändå gärna göra något, för att det känns så otroligt viktigt, får man prata med gruppledningen, förklarar Johan Pehrson (FP).

Vänsterpartiets Hans Linde är ändå öppen för att det kan krävas en gemensam policy.

– Det som hänt nu, även om det handlar om enskilda riksdagsledamöter, skadar hela riksdagens trovärdighet.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet har hittills saknat skriftliga förhållningsorder för sina ledamöter.

– Vårt förtroenderåd beslutade nyligen att ta fram etiska riktlinjer för vår riksdagsgrupp. Vi har fått in ganska många nya ledamöter och det har efterfrågats, säger Mats Odell (KD).

Miljöpartiet är inne på samma linje:

–För ledamotens eget bästa kan det vara påkallat med en sådan typ av regelverk, menar Mehmet Kaplan.

SvD lyckades i går inte nå Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X