Mutmisstankarna mot Ericsson – på 3 minuter

Ericssons vd Börje Ekholm i mitten. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm i mitten. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericsson tangerar ett svenskt rekord med uppgörelsen med amerikanska myndigheter – nu avsätter man 12 miljarder kronor och vinstvarnar. SvD har under lång tid granskat telekombolagets förehavanden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mutor, kickbacks, sparkade visselblåsare och en osund affärskultur - listan över missförhållanden i Ericsson kan göras lång, vilket SvD tidigare har rapporterat. Till skillnad mot den uppmärksammade muthärvan i Telia, är inte korruptionsproblemen i Ericsson begränsade till en enskild händelse eller land. Det har varit svårt för Ericsson att få chefer och anställda att följa bolagets uppförandekod till punkt och pricka. Inte bara genom åren, till och med i decennier. Samtidigt har man avfärdat flera visselblåsare genom åren och sett mellan fingrarna när höga chefer fått klagomål. Det har SvD tidigare avslöjat i flera artiklar.

Redan 2013 inledde det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), den amerikanska finansinspektionen (SEC) en granskning av Ericsson.
Och under onsdagskvällen blev det klart att Ericsson går med på en uppgörelse och ska betala 12 miljarder kronor för att slippa fortsatt process i domstol. Det här beloppet var detsamma som även Telia skulle betalt initialt. Men man lyckades förhandla ned förlikningsbeloppet till 8 miljarder efter ett år. Det är inte osannolikt att även Ericsson kommer undan med en billigare peng.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons