Annons

Muthärva inom Systemet växer

Lyxresor, betalda spelbongar på Solvalla, poängsystem med exklusiva bonuspresenter. Utredningen i den misstänkta muthärvan inom Systembolaget växer. I början på nästa vecka väntas ytterligare minst sex personer delges misstanke om brott.

Under strecket
Publicerad

Muthärvan började rullas upp tidigt i våras när Systembolaget sparkade nio butikschefer. Orsaken då sades vara att de mot ersättning hade köpt in orimligt stora mängder enskilda varor ur det smala så kallade beställningssortimentet, och också exponerat dessa på alltför attraktiva platser i butikerna. Sju av cheferna polisanmäldes samtidigt.

Men sedan dess har härvan kring Systembolagets inköpsmetoder vuxit, och växer dag för dag. Nu handlar misstankarna bland annat om utbredda bonussystem där leverantörer erbjudit butikschefer värdefulla resor och presenter, mot att de köper in en viss volym varor.
Hittills har 28 personer, de flesta butikschefer, delgivits misstanke om mutbrott. En leverantör är misstänkt för bestickning. Senast i går förordnade tingsrätten om offentlig försvarare för en person. Samtidigt har åklagaren flaggat för att ytterligare sex-sju personer kommer att delges misstanke i början på nästa vecka.
Men chefsåklagare Ewa Nyhult kan inte säga hur många personer som totalt kan komma att
misstänkas för brott.

Annons
Annons
Annons