Annons
X
Annons
X

Mustafas avhopp väcker starka reaktioner

Omar Mustafas avgång från Socialdemokraternas partistyrelse har väckt starka negativa reaktioner bland muslimska medlemmar och unga kristna socialdemokrater, enligt Peter Weiderud som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös övertygelse och tro.

Av SvD, TT
Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.
Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen. Foto: SCANPIX

Han anser att det var fel att tvinga bort Mustafa och är kritisk mot dem som utmålat denne som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva, säger Weiderud.

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger Peter Weiderud.

Annons
X

Han delar inte Mustafas åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att ”förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället”.

”Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater”, skrev Omar Mustafa på lördagen i ett
öppet brev som publicerades på Islamiska förbundets hemsida.

Han klargjorde att han lämnar alla uppdrag inom partiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är Mustafas tolkning och skrivet i affekt, anser Weiderud och fortsätter:

  – Partiledningen sade inte så utan att det är omöjligt att samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet i Sverige och ledamot i partistyrelsen.

  Weiderud är däremot enig med Mustafa om att partiledningens hållning ur ett bredare perspektiv kan vara en avskräckande signal för troende att engagera sig.

  – Vi har i dag ett större förtroende bland muslimerna än i någon annan grupp. 70–75 procent av Sveriges muslimer röstar socialdemokratiskt. Ur det perspektivet är det självklart oerhört viktigt att vi åtminstone har en muslim som sitter i partistyrelsen. Det hade vi fram till i går (lördag).

  Weiderud säger att stödet för S bland muslimerna är större än bland metallare och andra LO-förbund.

  – Och den utvecklingen kommer att fortsätta som ett resultat av samhällsförändringarna.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  SvD.se och tt

  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X