Annons

Mussolini-trend växer sig starkare

En känslostorm har blåst upp i Italien sedan Silvio Berlusconi mitt under pågående valkampanj hyllat fascistledaren Benito Mussolini. Fast i skuggan av kritiken frodas en Mussolini-trend som lockar fler än neofascister.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Benito Mussolini hjälper lantarbetare 1935, samma år som han säkrar herraväldet över Libyen och anfaller Abessinien med stor diplomatisk kris som följd- Italien utträder ur Nationernas förbund.

Foto: APBild 1 av 8

Under kriget 1935 i Abessinien- nuvarande Etiopien- tog de italienska soldaterna med sig bilder på Il Duce- ledaren, som de satte upp längs vägarna.

Foto: SCANPIXBild 2 av 8
Foto: SCANPIXBild 3 av 8

Den 21 april 1936 firar Mussolini Roms 2698:e födelsedag. Samma år ingår han en icke-militär allians med Hitler.

Bild 4 av 8

1937 åkte Mussolini på statsbesök till Tyskland. Under resan befästes diktatorernas samförstånd och samarbetsvilja.

Foto: SCANPIXBild 5 av 8

Mussolini och Adolf Hitler i München 1938 påväg mot Münchenöverrenskommelsen mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Då avtalades bland annat att den tysktalande delen av Tjeckoslovakien- Sudetlandet- skulle bli tyskt. När Tyskland sedan införlivade hela Tjeckoslovakien utbröt andra världskriget.

Foto: APBild 6 av 8

Den 20 juli 1944 misslyckades attentatet mot Hitler. Fyra personer dog av Stauffenbergs bomb. Mussolini och Hitler inspekterar förödelsen i rummet där bomben exploderade.

Foto: SCANPIXBild 7 av 8

I juli 1943 avsattes och arresterades Mussolini i en oblodig statskupp för att sedan bli fritagen i september. Efter att ha lett Salorepubliken i norra Italien för tyskarna försökte han fly till Schweiz maskerad som tysk soldat när det började bli uppenbart att tyskarna höll på att förlora kriget. Han blev dock tillfångatagen av italienska partisaner och ställdes inför en ståndrätt, förklarades skyldig till krigsförbrytelser och arkebuserades den 28 april tillsammans med älskarinnan Clara Petacci. De hängdes upp vid en bensinstation i Milano.

Bild 8 av 8

Förre regeringschefen Berlusconi orsakade nyligen folkstorm när han vid en ceremoni i Milano på internationella Förintelsedagen uttryckte sin uppskattning för Benito Mussolini. Fascistdiktatorn styrde Italien under andra världskriget och allierade sig med Hitler samt införde raslagar som gjorde att över 8000 italienska judar fördes till dödsläger. Hans ”svartskjortor” var ökända för att tysta motståndare med brutalt våld.

Silvio Berlusconi, 76, som siktar på att återta makten i parlamentsvalet i slutet av februari, förklarade att Mussolini hade goda ledaregenskaper och åstadkom mycket positivt även om raslagarna var fel.

Annons
Annons
Annons