Annons
X
Annons
X

Musslan Ming var ung på 1600-talet

Möt musslan ”Ming”, drygt 400 vårar. Mollusken, som alltså var en liten parvel på Shakespeares tid, har hittats utanför Islands kust och är om åldersbedömningen stämmer det äldsta levande djuret som någonsin påträffats.

Av TT

Det är forskare vid Bangor University i Wales som bedömer att islandsmusslan Ming - döpt efter den kinesiska dynasti som var vid makten runt år 1600 - blivit 405-410 år gammal.

Ming fiskades upp utanför Island förra året, i samband med EU:s millennieprojekt som går ut på att studera det senaste årtusendets klimatförändringar.

Efter noggranna studier av bland annat ringar på skalet bedömer forskarna nu att ”när detta djur var ungt tog Jakob I över från Elisabet I som engelsk monark, och Shakespeare skrev sina största pjäser Hamlet, Othello, Kung Lear och Macbeth”, som universitetet uttrycker det i ett entusiastiskt pressmeddelande.

Annons
X

Att Bangorforskarna får bidrag från Help The Aged, en brittisk välgörenhetsorganisation för äldre, kan låta som ett skämt. Men de hoppas faktiskt få ledtrådar om åldrande i allmänhet från mollusken Ming.

”Om evolutionen har skapat en modell för framgångsrikt motstånd mot åldrandets skador är det möjligt att studier av dessa verklighetens 'Metusalem' kan hjälpa oss förstå hur åldrandet går till”, säger professor Chris Richardson i nyhetsutskicket.

Den bibliske patriarken Metusalem uppnådde enligt Gamla testamentet en ålder av 969 år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nuförtiden utgörs musslornas konkurrens om titeln världens mest långlivade av en del val- och sköldpaddsarter, av vilka man hittat exemplar som bedömts vara i 200-årsåldern. Men de blir alltså knappt byxmyndiga jämfört med blötdjursnestorn Ming.

  Henrik Samuelsson/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X