X
Annons
X

Muslimska skolor anklagas för våld

En dokumentär i gårdagens SVT där våld och förtryck i muslimska friskolor skildras upprör den svenska skolvärlden. Utbildningsminister Thomas Östros är inte främmande för att de offentliga bidragen till skolorna dras in. Men i första hand ska tillsyn och kontroll skärpas, säger han.

– Eftersom skolor på religiös grund inte kan förbjudas måste andra vägar prövas först. Risken om bidragen dras in är att skolorna fortsätter med annan finansiering och blir ännu mer isolerade, säger han.
Dokumentären I skolans våld skildrar ett antal muslimska och arabiska friskolor med nära 2 000 elever. Inför dold kamera berättar skolledare att barnen utsätts för våld och misshandel, att de inte följer den lagstadgade plikten att anmäla misstankar när barn far illa eller att föräldrarna tvingar dem. En rektor säger rentav att han blundar för könsstympning.

– Det viktigaste är att skolverket skärper tillsynen med oanmälda besök och tuffare metoder. Att prata aktivt med barnen, är ett bra sätt att finna missförhållanden, säger skolministern.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X