Annons
X
Annons
X

Muslimska samfund får mindre bidrag än kristna

De muslimska trossamfunden får procentuellt mindre i bidrag än de kristna. Skillnaden kan bero på att många muslimer är rädda för att lämna ifrån sig sina personuppgifter, skriver
svt.se.

Stockholms moské.
Stockholms moské. Foto: VICTOR LUNDBERG / SCANPIX

Det är svårt att visa hur många som verkligen är aktiva, och därmed bidragsgrundande, i de muslimska samfunden eftersom alla som är aktiva inte är registrerade.

Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden i Sverige, ISS, arbetar för att få in personuppgifter från fler av de aktiva. Men än så länge har han bara fått ihop omkring 700 namn, trots att utskick gått ut till cirka 2500 personer.

Han menar att många muslimer är rädda för att lämna ifrån sig sina personuppgifter.

Annons
X

– Exempelvis irakierna, som i decennier upplevt förtryck under diktatorn Saddam Hussein, har en rädsla för att lämna personliga uppgifter och tror att det här ska användas på fel sätt eller att SÄPO ska kontrollera dem. De är otroligt rädda faktiskt. Det här drabbar ju oss på så sätt att vi får mindre pengar och har begränsade resurser att till exempel arbeta med jämställdhetsfrågor eller barn- och ungdomsverksamhet. Sånt som är oerhört viktigt för samhället, säger Haider Ibrahim till svt.se.

Det är nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund, SST, som delar ut runt 50 miljoner kronor per år till samfunden. De utgår då ifrån antalet registrerade medlemmar.

David Thurfjell, forskare på Institutionen för historia och samtidsstudier på Södertörns högskola, har i en studie visat att antalet shiamuslimer i Sverige växer.

– När det gäller folk som kommer från länder där det är förenat med livsfara att tillhöra shiareligionen, då är det nåt man kan känna sig väldigt skeptisk emot att man ska behöva registrera sig, säger han.

Men SST:s Generalsekreterare Åke Göransson ser inga alternativ till dagens regelverk.

– Jag har inte sagt att jag inte tror att shia växer. Det jag säger är att, utifrån de krav vi har på oss som en statlig myndighet, så måste det kunna dokumenteras, säger han.

– SST tittar på papper. De är fyrkantiga. Det är sorgligt faktiskt att man blir drabbad av ett system som inte passar muslimer och shiamuslimer specifikt, säger Haider Ibrahim.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Stockholms moské.

Foto: VICTOR LUNDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X