Muslimsk protest mot delad bön

I svenska moskéer ber kvinnor och män oftast i olika rum. Även vid nya moskébyggnaden planerar man att behålla den planlösningen. Det möter kritik bland muslimer.

Under strecket
Publicerad
Abdallah Salah, vice ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm, tycker det är rätt att kvinnor och män är åtskilda under bön.”– Om de finns i samma rum har ingen betydelse, men de ska inte sitta på samma rad. Det handlar inte om jämställdhet eller diskriminering, säger han. I moskén på Södermalm  finns en särskild ovanvåning för kvinnor.

Abdallah Salah, vice ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm, tycker det är rätt att kvinnor och män är åtskilda under bön.”– Om de finns i samma rum har ingen betydelse, men de ska inte sitta på samma rad. Det handlar inte om jämställdhet eller diskriminering, säger han. I moskén på Södermalm finns en särskild ovanvåning för kvinnor.

Foto: LARS PEHRSON
CLEIS NORDFJELL, INGVAR KARMHED
Foto: CLEIS NORDFJELL, INGVAR KARMHED
Annons

Muslimer i Sverige följer många olika tolkningar av religionen med olika inriktning. Och i takt med att alltfler är födda eller uppvuxna i Sverige blir sätten att förhålla sig till islam allt mer varierade. Samtidigt är de stora församlingarna i Sverige ofta mer likriktade än muslimerna.

I de flesta svenska moskéer skiljs män och kvinnor åt under bön genom att de sitter på olika våningar eller i olika rum. I stora moskéer i länder som Syrien, Iran och Malaysia kan kvinnor och män be i olika delar av samma sal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons