Annons
X
Annons
X

Muslimsk politiker ifrågasatt

En av ledarna för en av Sveriges mest inflytelserika muslimska församlingar kan ta plats i riksdagen efter nästa val. Moderaten Abdirisak Waberi får räkna med att hans kandidatur granskas med lupp.

Göteborgaren Abdirisak Waberi har goda chanser att ta sig in i regeringen för Moderaterna. Som konservativ muslim och aktiv i Islamiska förbundet får han räkna med att granskas extra noga.

Göteborgaren Abdirisak Waberi har goda chanser att ta sig in i regeringen för Moderaterna. Som konservativ muslim och aktiv i Islamiska förbundet får han räkna med att granskas extra noga. Foto: LARS PEHRSON

Tio i topp i Moderaternas provval i Stockholms län (totalt 17 mandat i dag):

 1. Fredrik Reinfeldt antal röster: 40 673
Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  1. Ewa Björling 15 003
  Annons
  X
  1. Hillevi Engström 11 314
  1. Anna Kinberg Batra 11 026
  1. Karin Enström 9 902
  1. Mats Gerdau 9 082
  1. Göran Pettersson 8 783
  1. Marietta de Pourbaix-Lundin 7 566
  1. Isabella Jernbeck 7 137
  1. Fredrik Schulte 6 119

  Listan spikas 6 februari 2010.

  Tio i topp i Moderaternas provval i Stockholms stad (totalt 11 mandat i dag):

  1. Beatrice Ask 1 469
  1. Lena Adelsohn Liljeroth 1 159
  1. Maria Abrahamsson 797
  1. Mats G Nilsson 760
  1. Sofia Arkelsten 694
  1. Anna König Jerlmyr 607
  1. Mats Rudin 550
  1. HG Wessberg 411
  1. Mats Johansson 408
  1. Johan Forssell 390

  ABDIRISAK WABERI, KANDIDAT TILL RIKSDAGEN FÖR MODERATERNA, MENAR ATT HAN UTSÄTTS FÖR SMUTSKASTNING

  Rektorn och göteborgaren Abdirisak Waberi vill bygga broar mellan olika delar av samhället. Han står på femte plats på Moderaternas lista och har goda chanser att ta en riksdagsplats.

  –Jag vill i första hand jobba med utanförskapet. Ungdomar som är på glid, god vård för medborgarna och miljöfrågorna, förklarar han.

  Han tycker att det är positivt att fler svenskar med utomnordisk bakgrund tar sig in på partiernas listor. Själv är Abdirisak Waberi en konservativ muslim som också är representant för Islamiska förbundet, som bland annat driver Stockholmsmoskén. I en SVT- dokumentär nyligen blev han och hans förbund utpekade som islamister. Själv menar Abdirisak Waberi att det handlar om att smutskasta islamiska organisationer. Islamist kallar han sig inte.

  Till SvD skriver han senare i ett mejl: ”För mig som troende muslim är det naturligt att försöka leva efter Koranen på samma sätt som det är naturligt för en kristen att försöka leva efter Bibeln.” Samtidigt understryker han att ”jag är för jämställdhet mellan könen. Svensk lagstiftning bygger på principen att även homo- sexuella ska ha samma fri- och rättigheter som andra och det tycker jag är bra”. Abdirisak Waberi delar bland annat grunderna i den svenska familjerättslagstiftningen, där ”månggifte” inte är tillåtet, skriver han.

  –Jag står för den politiska agenda som de nya Moderaterna har, understryker han.

  Men Abdirisak Waberis kandidatur sätter strålkastarljuset på en debatt kring Islam i Sverige. Aje Carlbom, fil dr i socialantropologi, menar att Islamiska förbundet är en del av den islamistiska rörelsen som vill bygga upp en egen offentlighet, med egna skolor, förskolor och så vidare. Den parallella strukturen går stick i stäv med partiernas syn på integrationspolitiken.

  –Den upphäver inte segregationen. Den förstärker den. Men islamisterna vill ha segregation. De anser att den skyddar muslimska barn.

  Att kandidera för ett politiskt parti är ett sätt att ge rörelsen ökat inflytande, menar Aje Carlbom samtidigt som han poäng-terar att han inte har någon uppfattning om vad Abdirisak Waberi står för som person.

  Inte heller Pernilla Ouis, fil dr i humanekologi och med inblick i den muslimska Sverige, vill uttala sig om Abdirisak Waberi. Men hon anser att det finns både för- och nackdelar med att personer som hon ser som islamister engagerar sig i ett politiskt parti.

  –De representerar en del av befolkningen i en demokrati. Jag ser hellre att de engagerar sig i Moderaterna än att de startar ett islamistiskt parti, förklarar hon.

  Men Pernilla Ouis menar att det inte bara är praktiserande muslimer som tvingas att brottas med frågeställningar där politik och religion krockar. Detsamma skulle gälla en bokstavstrogen kristen politiker.

  Mehmet Kaplan, som sitter i riksdagen för Miljöpartiet är själv muslim. Han har varit ordförande för Sveriges unga mus- limer och har god inblick i Islamiska förbundet.

  – Jag har hittills under mina år inte sett några organisatoriska tecken på att de försöker göra någon sorts islamisering.

  Däremot, förklarar Mehmet Kaplan, har det funnits enstaka personer inom organisationerna med mer extrema åsikter.

  Jan Hjärpe, religionshistoriker och professor emeritus, anser att de som talar om en svensk islamism är fel ute. Det finns enstaka individer, mindre grupper i Sverige som kan kallas för islamister, det vill säga som har ett politiskt program där religionen är en statlig ordning och målet en islamisk stat.

  –Men att det skulle känneteckna de stora svenska organisationerna det stämmer knappast. Jag tycker att det här är ganska odramatiskt.

  Men Jan Hjärpe har redan fått ta emot reaktioner kring Abdirisak Waberis placering på Moderaternas lista.

  –Kampanjen att misstänklig-göra honom är en del av Sverige-demokraternas taktik. Det är mindre artigt formulerade avståndstaganden om man säger så.

  Annons
  Annons
  X

  Göteborgaren Abdirisak Waberi har goda chanser att ta sig in i regeringen för Moderaterna. Som konservativ muslim och aktiv i Islamiska förbundet får han räkna med att granskas extra noga.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X