Muslimsk högtid ger klirr i kassan för handeln

Festen eid-al-fitr är igång efter att den muslimska högtiden och fastemånaden ramadan nått sitt slut. Det firas med mängder av mat. Vilket även ger klirr i kassan för den svenska handeln. I fjol ökade försäljningen inför eid med 1,5 miljarder kronor.

Under strecket
Publicerad

Butikschef Niklas Möller på Willys i Rissne under ramadans sista dag. Här samsas högar av nötmix med mycket frukt och grönt, vilka är populära matvaror under festen eid-al-fitr.

Foto: Jacob Zocherman

Butiksbiträdet Osman Ali Hussein firar själv eid och tycker att det är bättre att vara på jobbet under ramadan då tiden går fortare. ”Under sista helgen var det mycket folk här och handlade inför eid, hela familjer med flera kundvagnar”, berättar han för SvD.

Foto: Jacob Zocherman

Bland kött är det lammkött som är populärast.

Foto: Matthew Mead/AP

Dadlar är en av varorna som toppar försäljningen.

Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Även om ramadan är en månad då muslimer fastar så äts det ofta en hel del mat efter att solen gått ned. Men den största matfesten förekommer först när ramadan är slut och eid-al-fitr tar över, en tre till fyra dagars lång fest. Festen inleds under tisdagen eller onsdagen, vilket kan skilja mellan olika muslimska grupper.

I Sverige är matkonsumtionen vid ramadan långt ifrån lika stor och utbredd som under till exempel jul och påsk. Men många handlare uppmärksammar ändå högtiden. Och förra året noterade Svensk handel en uppgång i försäljningen inför eid-al-fitr på 1,5 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons