Muslimsk avsky har ingen effekt

Kidnappningarna av de båda franska journalisterna i Irak, och morden på tolv civila nepaleser, innebär att hoten mot utlänningar i det krigsdrabbade landet skruvas åt ännu ett varv.

Under strecket
Publicerad
Annons

PERSPEKTIV | Kidnapparnas hot och mord

När nepaleserna bragtes om livet angavs deras buddhistiska religion som motiv. När tidsfristen mot de båda franska journalisterna i Irak, Georges Malbrunot och Christian Chesnot, närmade sig slutet i går kväll bedrev de anonyma sunniextremistiska kidnapparna utpressning inte bara mot den franska staten utan mot den demokratiska världens fundament: de lagar som stiftas av ett folkvalt parlament.
Många ville i det längsta tro att de båda fransmännens nationalitet skulle skydda dem mot de latenta dödshot som vilar över journalister i Irak, i synnerhet över dem som kommer från länder som ingår i den USA-ledda militära koalitionen. Men gisslantagandet av Malbrunot och Chesnot visar att Frankrikes motstånd mot Irakkriget inte gör dess medborgare immuna mot kidnappningar och dödshot.
Det finns också rader av indikationer på att nationalitetsfrågan bara inger falsk trygghet i Irak. I våras mördades två finländska affärsmän på besök och kort därefter träffades Sveriges ambassad i Bagdad av granater, trots att både Finland och Sverige står utanför den USA-ledda koalitionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons