”Muslimer måste kunna ta plats i svensk politik”

Masoud Kamali
Masoud Kamali Foto: Maja Suslin/TT

Exkludering av olikheter är inte en framkomlig väg. Den föder ännu mer fientlighet och otrygghet för alla. Det skriver professor Masoud Kamali i ett inlägg med skarp kritik mot att Kaplan och Khan känt sig tvingade att lämna sina politiska uppdrag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Återigen har antimuslimska attityder fått fritt spelrum i medier och inom den svenska västcentriska politiken. En man från Mellanöstern har vägrat ta en vit kvinna som dessutom är journalist och filmar händelsen med dold kamera i hand. Den vita privilegierade blicken ser händelsen som ett hot mot kvinnors frigörelse. Debatten engagerar många olika grupper från vitt skilda politiska grupperingar som här ser chansen att vinna billiga poäng genom att vädra sina antimuslimska attityder klädda i politiskt korrekta fraser. Det pågår ju ett krig mot terrorismen!

Mehmet Kaplan som länge har kämpat för att även muslimer får plats i det svenska politiska systemet får lämna sin post anklagad för att vara antisemitisk för att han mitt i ett brinnande krig där israeliska regeringen bombade försvarslösa palestinier i deras överbefolkade hem i Gaza jämförde behandlingen av palestinier med Nazitysklands förtryck och mord på judar på 30-talet. Man kan tycka att detta kanske var något av en missvisande jämförelse men den vrede som uttrycktes mot honom hade knappast med uttalandet att göra. Glöm inte Kaplans roll som passagerare i Ship to Gaza och i erkännandet av Palestina som stat, vilket fortfarande ogillas av många politiska partier och det västcentriska etablissemanget. Drevet går så långt att SVT inkluderar även den israeliska ambassadens kritik av Kaplan och kallar honom för antisemit i sin nyhetssändning.

Annons
Annons
Annons