Annons

Karl Steinick:Musikvideor delar Egypten

Hon heter Ruby och är en av de två mest intressanta egyptierna, visar en omröstning. Enligt moralväktare är hon för utmanande i sina musikvideor, men på gatan möter hon horder av beundrare. Debatten om Ruby är ett uttryck för en medial brytningstid i Egypten.

Under strecket
Publicerad

Många egyptier tycks ha fått nog av president Mubaraks auktoritära regim och de missnöjda har under senare tid öppet givit uttryck för sin ilska över maltfullkomlighet, förtryck, korruption, arbetslöshet och ekonomiska problem. Kifaya, det räcker, har blivit det samlande begreppet för den växande oppositionen mot vanstyret.

Nog nu, säger en del egyptier också till något helt annat och ytligt sett mer banalt, nämligen musikvideor. För mycket naket, för mycket utländskt inflytande, för mycket dekadens. För lite anständighet, för lite islam, för lite traditionella värden. Den unga sångerskan Ruby har blivit symbolen för detta genom en video där hon tydligen rullar lite för mycket på höfterna för att frommare delar av tv-publiken skall klara av att titta. Det finns ju avstängningsknapp, men den brukar som bekant moralens väktare inte nöja sig med. Här står givetvis det uppväxande släktets mentala hälsa på spel, ja hela nationen kan bringas på fall om inget görs.
Känslorna är upprörda och motsättningarna tycks djupa mellan generationerna och mellan modernister och traditionalister. Skiljelinjen går emellertid inte riktigt så rakt och enkelt som man kan förvänta sig. En intressant och varierad bild av debatten får man i ett antal artiklar, publicerade i nummer 14 av Transnational Broadcasting Studies (www.tbsjournal. com), en nättidskrift ägnad åt medier. Den ges ut av sektionen för transnationella mediestudier vid det amerikanska universitetet i Kairo och speglar framför allt förhållandena i Mellanöstern och arabvärlden. Förutom en del mer akademiskt reflekterande inlägg finns här också partsinlagor, till exempel en betraktelse av Amr Khaled, som förutom att arbeta på en avhandling vid universitetet i Wales även är programledare och predikant i den muslimska satellitkanalen Iqra. Han är inte så upprörd som andra vänner av ordning förefaller vara, men han dömer ut musikvideogenren som en olämplig främmande företeelse. Inte så att Khaled anser att det nödvändigtvis är fel att influeras av andra kulturer, han finner till och med ett korancitat som ger stöd för kulturell öppenhet, men musikvideon tillför inget gott. Den visar bara en massa bilder huller om buller. Att den uppväcker lusta hos de unga tittarna är inte det värsta, värre är att den perverterar det estetiska sinnet hos dem.

Annons
Annons
Annons