Annons

Ulf Zander:Musikvideo trampar på Tysklands ömma tår

Ur videon till ”Deutschland”.
Ur videon till ”Deutschland”. Foto: Universal

”Tysklands kärlek är både en förbannelse och en välsignelse.” Med videon till låten ”Deutschland” har det lika kontroversiella som populära bandet Rammstein överträffat sig själv vad gäller provokationer – bara genom att på nio minuter skildra sitt lands historia.

Under strecket
Publicerad

Videon till ”Radio” premiärvisas projicerad mot en husvägg i Berlin den 25 april i år.

Foto: Christoph Soeder/TT Bild 1 av 2

Rammstein under ett uppträdande vid Bråvallafestivalen i Norrköping 2013.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2

Att industrimetallbandet Rammstein numera är en av Tysklands största kulturella exportprodukter visar sig på många sätt. Förutom en stor beundrarskara runtom i världen märks deras inflytande i ett otal inslag på Youtube, där barn- och vuxenkörer till exempel tar sig an deras sånger i nya tappningar, liksom folkmusiker som ersatt elgitarrernas blytunga ljudmattor med banjo, balalajka och bastuba. De många lättsamma och lättsmälta cover-versionerna utesluter inte att medlemmarna i Rammstein samtidigt är några av de mest kontroversiella musikerna i Tyskland – en status som ånyo har bekräftats inför utgivningen av deras sjunde och senaste album. 

I likhet med många andra i rock’n’roll-branschen har det sex man starka bandet inte varit främmande för att anknyta till våld och sex. En annan anledning till Rammsteins berömmelse är deras spektakulära scenframträdanden, som framför allt utmärks av allehanda pyrotekniska inslag. Fascinationen för eld och förstörelse märks redan i namnet. När bandet tog form i mitten av 1990-talet hette det Ramstein-Flugschau, syftande på den krasch som inträffade under en flyguppvisning i augusti 1988 på den västtyska flygbasen Ramstein. Tre italienska uppvisningsplan kolliderade i luften och störtade i flammor. Ett av dem exploderade i publikhavet. Sammanlagt krävde olyckan 70 liv medan närmare 350 personer blev svårt skadade. 

Annons
Annons
Annons