Annons
X
Annons
X

Musiklusten är tillbaka för Caesars

Caesars förra skivsläpp och världsturné höll på att knäcka bandet.

Nu firar de tio år som grupp genom att släppa dubbelplattan ”Strawberry weed”.

- Som tur är har man guldfiskminne. Efter ett tag glömmer man det tråkiga och tycker att allt är roligt igen, säger gitarristen Jocke Åhlund.

Annons
X

Caesars fick ett gigantiskt internationellt genombrott med förra skivan ”Paper tigers”, som hamnade högt upp på prestigefyllda årslistor över de bästa skivorna i amerikanska tidningar. Framgången fick en ordentlig skjuts av låten ”Jerk it out”, från ett tidigare album, som Apple använde i sin massiva reklamkampanj för den nya Ipod-spelaren i samma veva.

- Den där grejen hade ju sån jävla genomslagskraft. Vi spelade för 40 000 personer på ett stort torg i Taiwan, och jag har svårt att tänka mig att vi kommit dit om det inte vore för ”Jerk it out”, säger bandets gitarrist Jocke Åhlund.

Plötsligt fick de leva artistdrömmen som de haft redan som små knoddar. Men att resa fyra varv runt jordklotet och turnera med sitt eget band skulle visa sig vara ganska plågsamt i längden.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  - Det snurrade lite väl snabbt där ett tag. Det blev påfrestande och allt resande höll på att knäcka oss alla. Vi tappade lusten på slutet, så då tog vi en paus, säger Jocke Åhlund.

  Vilan blev dock inte mer långvarig än att gruppen fortsatte i samma produktionstakt som tidigare - nu släpps bandets femte studioalbum på tio år. Men den här gången bestämde sig Jocke Åhlund, som har producerat Håkan Hellströms kommande platta under vintern, för att få avlastning på producentsidan. ”Strawberry weed”, som släpps den 5 mars, är producerad av Ebbot Lundberg från Soundtrack Of Our Lives.

  - Det finns ingen annan som vi skulle våga anförtro det ansvaret, Ebbot kan man lita på. Vi känner varandra, har samma psyke och i princip samma skivsamling.

  TT Spektra: Hur är han att jobba med?

  - Han är lika rastlös som jag så det kändes bra. Jag skulle aldrig kunna jobba med nån som är så där fjuttig och pillrig och som ska fjuttdutta med allting. Det har jag inte tålamod med.

  TT Spektra: Vad tillförde han rent musikaliskt?

  - Han uppmuntrade oss till att börja sjunga mer. Jag har alltid körat innan men inte sjungit lead. Den här gången sjunger både jag och Nino och det tillför variation och dynamik, det var en bra idé.

  Om förra skivan var en mörkare och lugnare Caesars-platta än fansen är vana vid, kan man säga att ”Strawberry weed” är en återgång till det ursprungliga, lekfulla punkpop-soundet. Rollerna har blivit mer flytande i bandet, alla delar mer jämnt på sång och låtskriveri.

  Skivan är inspelad ”överallt och ingenstans”, några låtar har gjorts i centrala Stockholm medan någon är inspelad i Västindien och en annan i värmländska Silence-studion.

  – Det sköna är att allt är ihopsamlat som ett kollage, vi samlar på oss massa material hela tiden och sen när det är dags att släppa skiva gör vi en sammanställning.

  TT Spektra: Hade ni större beslutsångest än vanligt den här gången eftersom det är en dubbelskiva med 24 låtar?

  – Nej, det har nog med Ebbot att göra. Han har hjälpt till att ta många låtar i mål som inte hade kommit långt utan honom. (TT Spektra)

  Fakta/Caesars

  • Hette tidigare Caesars Palace, men bytte namn när de skulle släppas i USA första gången, för att inte riskera en stämning från storhotellet i Las Vegas.

  + Består av César Vidal (sång), Jocke Åhlund (gitarr och sång), David Lindqvist (bas) och Nino Keller (trummor och sång).

  • Diskografi: ”Youth is wasted on the young” (1998), ”Cherry kicks” (2000), ”Love for the streets” (2002), ”Paper tigers” (2005) och ”Strawberry weed” (2008).

  + Aktuella: Med femte studioalbumet ”Strawberry weed” som släpps den 5 mars. (TT Spektra)

  Fakta/Jocke Åhlund om...

  ... det typiska Caesars-soundet:

  ”Under hela den tid vi har funnits så har vi sökt efter samma sak. Det finns aldrig någon ny stil för oss, för vi är fortfarande på jakt efter de perfekta popmelodierna med det som är vackert och trasigt på en gång. Ibland är vi där och nosar och tycker att vi nästan har hittat det och så är vi långt ifrån igen sekunden efter. Vi känner oss aldrig hundra procent nöjda, och det är därför vi fortsätter.”

  ... nya Teddybears Sthlm-albumet:

  ”Vi håller på och spelar in ett nytt album som kanske kommer i höst. Vi ska ha massa coola gäster på låtarna, Slick Rick är med på en låt, Wayne Coyne från Flaming Lips är med på en låt, det är skitroligt. Folk undrar hur jag hinner med båda banden men det här är ju min vardag, jag gör inget annat. När vi inte är på turné så är vi i studion och spelar in musik. Men det är helt olika världar, jag vill inte att Caesars ska börja låta som Teddybears eller tvärtom.”

  ... pengar:

  ”Vi har inte blivit rika och det är det som är det tråkiga. Folk tror att jag åker tunnelbana för att vara lite excentrisk och jordnära men det är för att jag inte har råd med limousine. Om man åker jorden runt fyra gånger och spelar borde man komma hem med lite pengar på fickan men det gjorde vi tyvärr inte. Hur mycket skivor vi än sålde förra gången blev vi inte rika, pengarna tar sådana omvägar innan de hamnar i våra fickor.” (TT Spektra)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X